a DASO program

2020.05.12. 10:26

Segítik a külföldön dolgozó szülők itthon maradt gyerekeit

Köz- és magánintézményeket keres a Nagyváradi Társadalomvédelmi Igazgatóság (DASO) ahhoz az uniós finanszírozású programhoz, amellyel a külföldön dolgozó szülők itthon maradt gyermekeit segítik a tanulásban, illetve arra ösztönzik őket, hogy ne hagyják el idő előtt az oktatási rendszert.

Forrás: WMN

Pap István

A Nagyváradi Helyi Tanács legutóbbi ülésén fogadták el azt a határozattervezetet, mely a DASO programjának kiválasztási eljárását tartalmazza. A nagyváradi szociális intézmény évek óta foglalkozik rendszerszerűen az itthon maradt gyerekek problémáival, és most uniós finanszírozásra pályázik oktatásösztönző programjával, melynek megvalósításához partnerekre van szüksége. A program célja az oktatási rendszerben tartani a hátrányos helyzetű, különösen a falusi környezetben élő és roma nemzetiségű gyerekeket.

A DASO partnerei ebben a programban lehetnek kizárólag Romániában bejegyzett tanintézmények, szociális és közszolgáltató intézmények, köztestületek, szakszervezetek, egyházak, illetve egyházi fenntartású civil szervezetek, kormányzati ügynökségek és nem kormányzati szervezetek stb. Fontos előfeltétel, hogy a jelentkezők ne legyenek csődben, illetve fizetésképtelenség állapotában, a szervezet képviselői büntetlen előéletűek legyenek, és nem utolsósorban a jelentkező valamilyen, az oktatáshoz kapcsolódó tevékenységet is ki kell fejtsen. A célcsoport a bölcsődés korú és a tizenhat év közötti korosztály, és a fő célkitűzés az, hogy a lehető legkevesebb gyerek hagyja el idő előtt az oktatási rendszert.

A projekt három évig tart, az érdekeltek kétféle módon pályázhatnak: a kis projektek maximális értéke 300 ezer euró, egy nagy projekté pedig maximum egymillió euró, az ajánlatok benyújtási határideje május 25. délután négy óra. A jelentkezők számos tevékenységgel, projekttel jelentkezhetnek az iskola utáni iskolai programoktól (afterschool) és készségfejlesztő tevékenységektől kezdve tanácsadáson, a gyerekek és szüleik közötti kommunikáció megkönnyítésén, a lelki tanácsadáson át a különböző szabadidős és művészeti foglalkozásokig, sporttevékenységekig, túrázásokig. Ugyanakkor anyagi támogatást is nyújthatnak a hátrányos helyzetű gyerekeknek – élelmiszer, tanszerek biztosítása például –, illetve a szülőkkel való folyamatos kapcsolattartás szintén a benyújtható projektek között szerepel, csakúgy, mint a különböző intézmények közötti partnerségek szervezése a nehéz helyzetben lévő gyerekek megtalálása érdekében, és persze sok más olyan tevékenységet is lehet szervezni, amely a program fő célkitűzését szolgálhatja. A pályázatokat elektronikus úton lehet elküldeni a daso@rdsor.ro e-mail címre, további információk a dasoradea@gmail.com címen és a 0359/411-925 telefonszámon.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában