Járványhelyzet

2020.05.09. 13:16

Óvatosságra inti a rendőröket az alkotmánybíróság döntése

Forrás: Alexandru Nițescu

Fotó:

Május 9-én délelőtt fél kilenckor megyénkben 282 személyt tartottak vesztegzár alatt, tízzel többet, mint egy nappal korábban. A Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) szombati összegzése szerint a nagyváradi Dr. Gavril Curteanu Városi Kórházban szombaton délelőtt 130 beteget kezeltek koronavírus-fertőzéssel, hattal kevesebbet, mint 8-án. Továbbá 46 személyt tartanak megfigyelés alatt a püspökfürdői Ceres Hotelben, amit a Curteanu kórház külső osztályává minősítették át. Egy nappal korábban még 87 személy tartózkodott a Ceres Hotelben. A DSP jelentésből kiderül, hogy 348 fertőzésből kigyógyult embert tartanak nyilván Bihar megyében, az elmúlt huszonnégy óra alatt harminckilenc embert nyilvánítottak gyógyultnak, közül közülük 270 személyt a Ceres Hotelből engedtek haza. A hivatalos adatok szerint Bihar megyében az új koronavírussal fertőzöttek 72,35 százaléka gyógyult ki a betegségből.

A DSP jelentésében tudatja, hogy május 8-án reggel nyolc óra és május 9-én reggel nyolc óra között a Bihar megyei rendőrök 481 házi elkülönítésben tartózkodó személyt ellenőriztek, 19 konvojt szerveztek a megyén áthaladó, karanténba vagy otthoni elkülönítésbe tartóknak és négy misszió keretében utaztattak embereket a megye karanténjaiba. Ezekben a küldetésekben összesen 404 rendőr és helyi rendőr vett részt.

A Bihar megyei csendőrök őrizték a megye három aktív karanténját, nyolc konvojt kísértek a megyehatárig, illetve a házi elkülönítésbe. A vesztegzár alá helyezett révi romatelepet tizennégy csendőr őrizte négy járművel. A felsorolt missziókat és feladatokat összesen száz csendőr látta el, közülük harmincöten vegyes őrjáratok tagjaiként ellenőrizték a házi elkülönítésben lévőket. A katasztrófavédelem munkatársai hét konvojt kísértek a megye karanténjaiba, illetve a megyehatárra. Ők segítik a közegészségügyi igazgatóság munkatársait a borsi vámon, szintén ők biztosítják a fertőzött, vagy fertőzésgyanús személyek szállítását. Mindezekben a missziókban a katasztrófavédelem huszonnégy dolgozója tevékenykedett. Az elmúlt huszonnégy órában tizennégy bírságot róttak ki összesen 3240 lej értékben, ami drasztikus csökkenés az eddigi jelentésekben szereplő bírságok számával és a pénzbüntetés nagyságával összevetve. Minden bizonnyal ennek a jelenségnek a hátterében az alkotmánybíróságnak az a döntése áll, mely szerint alkotmányellenes a kijárási tilalom megszegése miatt kiróható pénzbírságokról szóló sürgősségi kormányrendelet.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában