Kérelem

2020.05.13. 15:18

Nyugdíjjogosultak, figyelem: június 15. a határidő!

Június 15-ig lehet benyújtani a rokkantsági nyugdíjak felülvizsgálati kérelmeit, és több más olyan dokumentumot, ami a különböző nyugdíj-jogosultságokat igazolja.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Perfect Wave

A Bihar megyei nyugdíjhivatal közleményben értesíti az I. vagy II. fokozatú fogyatékossággal nyugdíjazott személyeket, akiknek a munkaképtelenségét igazoló orvosi határozat érvényessége 2020. március 16.–május 15. időszakban járt vagy jár le, hogy július 1-től felfüggesztik a nyugdíjuk folyósítását, ha június 15-ig nem nyújtják be a frissített orvosi igazolásokat. Ezeknek az iratoknak a megszerzése a következőképpen történik: a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár szakértői telefonon fogják kérni az utolsó egészségügyi vizsgálatról és az orvosi rehabilitációs programról szóló papírokat. Ezeket az okmányokat postán vagy e-mailen lehet elküldeni a mail@cjpensiibihor.ro, illetve a belényesi nyugdíjpénztár esetében a mailbeius@cjpensiibihor.ro címre. A dokumentumok átvizsgálása után hozzák meg a munkaképesség elbírálására vonatkozó orvosi döntést, mely 12–18 hónapig érvényes. Az erről szóló határozatot postán küldik el az érintetteknek. Ha a beküldött orvosi iratok nem meggyőzőek, akkor a szakorvos klinikai vizsgálatra rendeli be a nyugdíjast, de új orvosi iratokat nem kér tőle. Ha telefonon nem lehet elérni a nyugdíjast, akkor a lakcímére küldenek értesítést, hogy postai úton vagy e-mailen juttassa el a szükséges iratokat. Május 15. és június 15. között az érintettektől nem kérnek új orvosi dokumentumokat, ugyanis ebben az időszakban a szaktárca javaslatára az egészségügyi intézmények csak a sürgős eseteket fogják ellátni.

Ezt is jó tudni

A nyugdíjhivatal értesít arról is, hogy július 1-től felfüggesztik a nyugdíj kifizetését azoknak, akik törvényes képviselő vagy megbízott útján jutnak hozzá a pénzükhöz, amennyiben június 15-ig nem továbbítják az aktualizált meghatalmazást. Ez az eljárás azokra a dokumentumokra vonatkozik, amelyek érvényessége 2020. március 16. és a május 15. között járt, illetve jár le. Azok az árva gyerekek, akik túlélő hozzátartozói nyugdíjra jogosultak, és akik a rendkívüli állapot idején, azaz március 16. és május 15. között töltötték be 16. életévüket, július 1. után csak akkor kapják meg ezt a pénzügyi juttatást, ha június 15-ig igazolják azt, hogy folytatják iskolai tanulmányaikat.

Juttatás

Az egyösszegű elhalálozási juttatást a rendkívüli állapot ideje alatt is megítélik a jogosultnak abban az esetben, ha a hozzátartozó a 2020. március 16.–május 15. közötti időszakban hunyt el, és bár elhalálozása pillanatában már nem volt állami nyugdíjbiztosított, de februárban, a szükségállapot bevezetése előtt még az volt, függetlenül attól, hogy mennyi ideje volt befizető a nyugdíjpénztárba. Ezt a rendelkezést nem alkalmazzák olyan családtag elhunyta esetén, aki nem volt nyugdíjas, vagy nem volt nyugdíjbiztosítása. Megítélik az egyösszegű elhalálozási juttatást abban az esetben is, ha a szükségállapot idején elhunyt személy ebben az időszakban gyermeknevelési szabadságon volt, illetve abban az esetben is, ha a gyermeknevelési szabadságon lévő személy családtagja hunyt el a szükségállapot idején, amennyiben a meghalt családtagnak volt kötelező nyugdíjbiztosítása.

Munkabalesetek

A nyugdíjhivatal arra kéri azokat a biztosítottakat, akik munkabaleset, vagy munkahelyi egészségügyi ártalom kezelésére egészségügyi technikai segédeszközöket igényelnek, de ezekre az eszközökre a szükségállapot miatt az orvos nem állított ki ajánlást, hogy küldjék el postán vagy villanypostán a kezelőorvos által még a szükségállapot bevezetése előtt kiírt ajánlást. Ez a rendelkezés hatályát veszti harminc nappal a szükségállapot feloldása után.

A munkabaleset vagy munkahelyi egészségügyi ártalom nyomán az orvos által szükségállapot idején kiírt betegszabadság-igazolásokat postán vagy e-mailen kell elküldeni a nyugdíjhivatalhoz. Nincs szükség a közegészségügyi igazgatóság jóváhagyására munkahelyi baleset, a megyei nyugdíjhivatal jóváhagyására a szakmai ártalom, sem pedig a munkaügyi orvos jóváhagyására az ideiglenes áthelyezés, vagy a csökkentett munkaprogram bevezetése esetén. Ez a rendelkezés is hatályát veszti harminc nappal a szükségállapot feloldása után. Egyébként a munkaadók vagy a jogosultak a hivatal székhelyén kell benyújtsák a betegszabadságra vonatkozó orvosi igazolásokat és az illetékes intézmények által jóváhagyott igazoló dokumentumok eredetijét.

Túlélői támogatás

A szükségállapot ideje alatt munkabaleset vagy szakmai ártalom miatt bekövetkezett haláleset után az egyösszegű túlélői juttatást a jogosult kérvénye alapján ítélik meg. A kérvény mellé a következő iratokat kell csatolni: a kérvényező személyi okmányát; a halotti bizonyítvány másolatát vagy hivatalos használatra készült másolatát; az igazoló dokumentumok másolatát vagy egy saját felelősségre tett nyilatkozatot arról, hogy a kérvényező fizette az elhalálozás után felmerült költségeket; a halál okát megállapító orvosi bizonyítványt, amennyiben szakmai ártalom vezetett a halálhoz, és esetenként bankszámlakivonat is kell. A kifizetés postai úton vagy banki átutalással történik a dokumentumok benyújtásától számított öt napon belül. Ezek a rendelkezések is hatályukat vesztik harminc nappal a szükségállapot feloldása után.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában