Újraindul

2020.05.26. 09:06

Júniustól ismét vizsgázhatnak a tanuló vezetők

Az autósiskolák képviselőivel egyeztetett pénteken Dumitru Țiplea, Bihar megye prefektusa többek között arról, hogy milyen feltételek mellett zajlanak majd le az autóvezetői vizsgák.

Pap István

Pénteken egy sor találkozó zajlott le a prefektúra nagyváradi székhelyén Dumitru Țiplea prefektus elnöklete mellett, több mint harminc autósiskola, továbbá a megyei gépjármű-nyilvántartó és gépjármű-vezetői engedélyt kibocsátó közösségi szolgálat, a megyei rendőrség, a közlekedésrendészet és a közegészségügyi igazgatóság képviselőinek a részvételével. Ezek nyomán döntés született az autóvezetői vizsgák programjának újratervezéséről. Ennek részleteit is tartalmazza a prefektúra által kiadott közlemény, de tájékoztatta erről lapunkat Alexandru Laza, a megyei gépjármű-nyilvántartó és gépjármű-vezetői engedélyt kibocsátó szoláglat vezetője is. Utóbbitól megtudtuk, hogy május közepén elkezdték és ezen a héten is folytatják a gyakorlati autóvezetői vizsgák előjegyzéseinek átütemezését azoknak a tanuló vezetőknek az esetében, akiknek a dossziéja a március 17.–június 15. időszakban járt, illetve jár le. A tanulók új vizsgaidőpontját nem maguk a vizsgázók, hanem az autósiskolák képviselői egyeztették le a megyei szolgálat székhelyén a lejárat időpontjának időrendi sorrendjében. Mint Laza elmondta, a sofőriskolák képviselői már el is juttattak minden dossziét a szolgálathoz, most azoknak a jelentkezőknek a vizsgaidőpont-átütemezését végzik, akik nem vették fel a kapcsolatot járművezető-iskolával.

Átütemezés

A gyakorlati autóvezetői vizsgák június 2-tól kezdődnek meg Nagyváradon. Az első héten azok vizsgázhatnak, akiknek a dossziéja már lejárt, június 9-től pedig a lejárófélben lévő dossziék tulajdonosai bizonyíthatják felkészültségüket. A szükségállapot ideje alatt lejáró dossziék érvényességét kilencven nappal meghosszabbították, és a vizsgaidőpontok átütemezése ennek függvényében történik, ami azt jelenti, hogy azok, akiknek iratai március 17-én jártak volna le, június 9-én fognak vizsgázni, akiknek március 18-án járt volna le, június 10-én vizsgázhatnak stb. – magyarázta Laza. Egyébként a vizsga átütemezését közlik az autósiskolákkal is, továbbá az időpontokat közzéteszik a prefektúra honlapján. Az utóbbi által kiadott közleményben tudatják azt, hogy új jelentkezők csak azután tehetnek autóvezetői gyakorlati vizsgát, miután már a szükségállapot miatt elmaradt minden vizsgát lebonyolítottak.

Előírások

Az autóvezetői vizsgák a következő előírások betartásával fognak zajlani, áll a prefektúra közleményében: a tanuló vezetőket két csoportba szervezik, az első csoport reggel nyolc órától, a második csoport déli tizenkét órától kezdi el az autóvezetést. A találkozóhelyre csak az oktató és a tanuló léphet majd be. A gyakorlati vizsga ideje alatt az autóban csak három személy ülhet: a vizsgázó, a vizsgáztató rendőr és a tanú, mindhárman maszkot kell hordjanak. A gépkocsit az oktató fertőtleníti, és ő kell biztosítsa a kéz- és autófertőtlenítőt. Minden tanuló vezető lázát megmérik, és nem vizsgázhatnak azok, akiknek testhőmérséklete meghaladja a 37,3 Celsius-fokot, továbbá eleve nem vizsgázhatnak azok a jelentkezők, akik házi elkülönítésben vagy karanténban kellene tartózkodjanak. A prefektúra közleménye emlékeztet arra, hogy az elméleti vizsgákat június 15-től kezdik újra.

Meghosszabbítva

Ami pedig a dokumentumok érvényességét illeti, a megbeszélések nyomán a következő döntések születtek: kilencven nappal meghosszabbodik azoknak

a jogosítványok, forgalmi engedélyek kiváltására, meghosszabbítására szolgáló dokumentumoknak az érvényessége, amelyek a szükségállapot idején jártak volna le. A kilencven napot a szükségállapot lezárásától, tehát május 15-től kell számítani. Továbbá a március 17.–május 17. közötti időszakban lejárt autóvezetői vizsgadossziék érvényessége július 13-ig hosszabbodott meg, míg a május 17.–június 15. közötti időszakban lejárt autóvezetői vizsgadossziék érvényességét szeptember 13-ig hosszabbították meg. A tanácskozáson döntöttek arról is, hogy a vezetés-gyakorlást csak azokon az útvonalakon és azokban az időintervallumokban lehet majd megejteni, amelyet a közlekedésrendészet fog közölni az autósiskolákkal. Végezetül szó esett annak lehetőségéről is, hogy az elméleti autóvezetői oktatást online is le lehessen bonyolítani, ennek érdekében a prefektúra és a megyei közegészségügyi igazgatóság közös megkeresést fogalmaznak majd meg a Szállításügyi Minisztériumnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában