Hattyú

2020.05.13. 09:03

Gyönyörködjünk a hattyúkban, de ne etessük őket!

Fotó: Alexandru Nitescu

Pap István

Nemcsak járvány-, hanem költési időszak is van, ezt illusztrálja felvételünk is ezekről a kecses hattyúkról és a tojásból most kibújt csibéikről, amelyek máris együtt úszkálnak szüleikkel élelem után kutatva. De bármilyen szépek, kecsesek is a hattyúk, és bármilyen aranyosak is a csibéik, a szakértők nem győzik hangsúlyozni: nem jó az, ha etetjük a hattyúkat, sem más vízi vad madarakat.

Venczel Márton biológus, a Körösvidéki Múzeum tudományos munkatársa elmondta: a hattyúk évente egyszer, májusban költenek, hét-nyolc fióka kel ki egyszerre, és kikelés után már azonnal mennek a vízre élelmet gyűjteni. Venczel Mártontól megtudtuk, hogy a hattyúk természetes élőhelye északabbra van, a Váradra befészkelődött hattyúk nem a természetes élőhelyükön vannak, hiszen természetes környezetük a nem beépített mocsaras vidékek, a tavak és a folyók, de mivel Váradon etetik őket, ezért mintegy tizenöt éve ideszoktak.

A biológus hangsúlyozta, hogy a vadállatok meg tudják keresni maguknak az élelmet, de azáltal, hogy az emberek etetik a vízi madarakat, beavatkoznak a természet rendjébe, és egy-egy madárpopuláció nagyon elszaporodik.

Ehhez hozzáadódik az, hogy a hattyúknak egyrészt itt nincs természetes ellenségük, másrészt pedig, mivel sok élelmet kapnak, a fiókák nem tanulnak meg repülni, és kemény tél esetén, ha esetleg befagy a Körös vize, nem tudnak majd elrepülni, itt pusztulva el. Úgyhogy a legjobb az, ha nézegetjük, fotózzuk, videózzuk ezeket a kecses állatokat, de hagyjuk, hogy maguk találják meg az élelmüket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában