Feladatok

2020.05.29. 10:27

Gyógyfürdő, city break és háromnyelvű táblák

Egyszerre három feladattal is megbízta a helyi tanács a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesületet (APTOR): el kell készítse a gyógyfürdő övezet státusz megszerzéséhez szükséges dokumentációt, turisztikai ajánlatcsomagot kell kidolgozzon és háromnyelvű táblácskákat is kell készíttessen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pap István

A csütörtöki Nagyváradi Helyi Tanácsülés elején Ilie Bolojan polgármester az APTOR-ra vonatkozó határozattervezetről szólva elmondta, hogy Nagyvárad pályázik a gyógyfürdő-övezet státusz elnyerésére, amihez három szaktanulmányra van szükség. Ezeket az APTOR megbízásából a bukaresti Ion Mincu Egyetem fogja elkészíteni. Elmondta azt is, hogy az említett cím elnyerése tulajdonképpen ki fogja egészíteni a Várad által már megszerzett országos rangú turisztikai övezet státuszt. A polgármester kifejtette, hogy a koronavírus-járvány a turizmust és a vendéglátóipart rendkívül visszavetette, ezért megbízzák az APTOR-t azzal is, hogy dolgozzon ki javaslatcsomagot ennek a gazdasági ágazatnak a fellendítésére.

Három feladat

Az elfogadott határozat értelmében az APTOR vállalja azt, hogy elkészítteti és elküldi az egészségügyi minisztériumnak azt a dokumentációt, amelynek alapján a várost állandó jellegű gyógyfürdő-központtá lehessen nyilvánítani. Emellett harminc napon belül el kell készítsen egy olyan javaslatcsomagot, amely ösztönözze a hétvégi városi turizmus (city break) fellendülését a városban, ami egyúttal a helyi vendéglátóipar fellendülését is magával hozná. Ennek a csomagnak a része lenne egy Nagyváradot mint turisztikai úti célt reklámozó országos kampány is, illetve olyan javaslatokat is magában kell foglalnia, amelyek megkönnyítik azt, hogy a város légi úton is megközelíthető lehessen. Az APTOR harmadik feladata pedig az lesz a határozattervezet elfogadása után, hogy háromnyelvű (román, magyar angol) tájékoztató táblácskákat készíttessen, amelyek a felújított műemlék-épületekre, illetve hidakra, terekre fognak kikerülni a városnak abban az övezetében, amelyet országos jelentőségű turisztikai övezetté nyilvánítottak.

Mindenhez ért?

A határozattervezetet egyébként vita nélkül, de az RMDSZ-frakció tartózkodása mellett fogadta el a helyi tanács. Kirei Melinda frakcióvezető az ülés után szerkesztőségünknek elmondta, hogy azért tartózkodtak ennél a napirendi pontnál, mert megítélésük szerint az APTOR-nak semmiféle képesítése és hatásköre nincs ahhoz, hogy egészségügyi vonatkozású projekteken dolgozzon, és ilyen jellegű iratanyagot nyújtson be az egészségügyi minisztériumhoz. „A turisztikát ne keverjük össze az egészségüggyel” – jegyezte meg Kirei Melinda, majd hozzátette: „Az valóban az APTOR felelőssége, hogy háromnyelvű táblákat készíttessen, ezzel egyet is értünk, de mindaz, ami az egészségügyre vonatkozik, az már nem az APTOR szakterülete”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában