Kertészkednek

2020.04.29. 11:30

„Többen végeznek mezőgazdasági munkát, mint az előző években”

Szalacson és Ottományban nincs koronavírus-fertőzött, házi elkülönítésben is már csak két család tartózkodik, tudtuk meg a község polgármesterétől, Horváth Bélától.

Törő Enikő

Horváth Béla szalacsi polgármester portálunknak elmondta, hogy több család volt házi elkülönítésben, akik húsvét körül érkeztek haza. Jelenleg már csak két család van izolációban, de az ő 14 napjuk is lejár a héten. Kifejtette: úgy gondolja, felkészültek arra, hogy zökkenőmentesen tudják átvészelni ezt az időszakot és szerencsére nem is kellett mindent ,,bevetni”, amivel készültek. Szalacson két fiatal hölgy segíti az időseket, bevásárolnak nekik, és mivel a Caritas Catolicánál beteggondozóként dolgoznak, így egészségügyi problémákban is tudnak segíteni, illetve eszközöket, például kötszert is adnak azoknak, akiknek szüksége van rá. Ottományban, a Szalacs községhez tartozó faluban Szűcs György kultúrreferens segít az időseknek és annak, akinek csak kell.

Szalacson állandó orvosi ügyeletet működtetnek, tudtuk meg Horváth Bélától. Az ügyelet már egy kis kórház szintjén van, az orvosok teljes felszerelést (plexi maszk, védőszemüveg, védőruha) kaptak, melyeket az önkormányzat vásárolt meg.

A két település közterületein akkor fertőtlenítettek, amikor a koronavírus megjelent az országban. Óvintézkedésképpen emellett fertőtlenítettek azon személyek háza előtt is, akik házi elkülönítésben tartózkodtak. A polgármester nem tartja indokoltnak a folyamatos fertőtlenítést, amíg nincs koronavírusos megbetegedés sem a két településen, sem a környéken. Az önkormányzat részéről mindenkinek adtak formanyomtatványt és továbbra is biztosították ezeket, korlátozott mennyiségben. A helyi önkéntesek maszkokat is varrtak, így 2000 maszkot ingyenesen szétosztottak a lakosok között.

A kijárási tilalmat többnyire betartják. Az első napokban, amikor a büntetés még kisebb volt, többet bírságoltak a rendőrök, ugyanis a lakosok még nem vették annyira komolyan a rendeletet. Amikor a minimális büntetés értéke megnőtt 1000 lejre, már jóval kevesebb büntetést kellett kiosztani. A roma közösségben sincsenek gondok, a rendőrök folyamatosan járőröznek. Emellett a községben hat éjjeliőr gondoskodik arról, hogy éjjel is minden rendben legyen. Polgárőrséget is szerveztek, de őket még nem kellett bevetni; a polgármester reméli, hogy nem is kell, az ő számukra fehérfegyvereket is vásároltak az esetleges problémák megoldására. A tapasztalat az, hogy sokkal többen végeznek mezőgazdasági munkát, mint az előző években, ugyanis több a szabadidejük az embereknek. Ha már szabadidőről volt szó, rákérdeztünk arra is, hogy véleménye szerint a nyári közösségi programoknak mi lesz a sorsa. Valószínűleg ezeket el lehet felejteni, fogalmazott a polgármester, elmondva, hogy a tavalyi falunapon kétszer annyian voltak, mint ahányan a községben laknak. Igazi sikernek lett elkönyvelve, így, mondhatni, a ,,csúcson kell abbahagyni” – tette hozzá.

A távoktatásról érdeklődve megtudtuk, hogy egyelőre elég jól zajlik. A tanulók fele aktívan részt vesz az órákon, a másik felük többé-kevésbé: vagy azért, mert nincs lehetőségük rá, vagy pedig azért, mert annyira nem érdekli a tanulót és a szülőket sem. Horváth Béla hozzátette: nehéz helyzetben lesznek, ha valóban minden rászoruló gyereknek táblagépet, illetve laptopot kell venni, ugyanis erre fedezet is kell. A polgármester kifejtette véleményét arról is, hogy aki tanulni szeretne, az többnyire megoldást is tud találni erre, és az a tapasztalat – a Facebook-felhasználókból ítélve –, hogy szinte minden családban van egy okostelefon, amire lehetne telepíteni a Zoom applikációt, amit a pedagógusok használnak.

Fotók: Facebook/Szalacs község

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában