Interjú

2020.04.04. 11:56

Pásztor Sándor: Védőfelszereléseket biztosítunk a háziorvosoknak

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökének kezdeményezésére egy olyan akciótervet dolgoztak ki, amellyel segítik a háziorvosi rendelőkben dolgozó orvosok és asszisztensek munkáját. Ennek részleteiről is kérdeztük a megyeelnököt.

Ciucur Losonczi Antonius

– A háziorvosi rendszerre nagyon fontos feladat hárul a jelenlegi járványügyi helyzetben is. Eddig mégsem nagyon gondolt rájuk senki.

– Nemrég írtam levelet a prefektúrának, valamint dr. Gheorghe Carpnak, aki a Bihar megyei egészségügyi rendszer koordinálásáért felel ebben a vészhelyzetben. Kértem, hogy a nagyváradi egészségügyi intézmények mellett az összes Bihar megyei kórház, tehát a vidékiek is kapjanak támogatást a megfelelő felszerelések beszerzésére, hogy minél hatékonyabban tudják felvenni a harcot a koronavírussal szemben. A kórházi alkalmazottak mellett külön kértem a családorvosi rendszer védelmét is.

– Érkezett erre érdemleges válasz?

– Részleges. Az én álláspontom szerint az egészségügyi intézményekhez nemcsak a kórházak tartoznak, hanem a háziorvosi rendelők, az állandó ügyeleti központok, a szociális-egészségügyi otthonok. Carp doktor írásos válaszában kifejtette, hogy a jelenlegi helyzetben nem tudják, nem tervezték ellátni felszerelésekkel a családorvosokat. Ezért a megyei tanács azonnal közbelépett. Az RMDSZ-es csapat, amelyben két volt egészségügyi miniszter is van, akiknek sokat köszönhetnek a nagyváradi és vidéki kórházak, világossá tette, hogy a háziorvosok tevékenysége az egész ellátói rendszer alapja. Itt történik meg az első egészségügyi szűrés. Ők napi kapcsolatban vannak a betegekkel. Ha ez a rendszer kiesik, akkor minden beteg a kórházak felé fut és pontosan a legnagyobb leterheltségben fullasztják meg a rendszert.

– Hogyan cselekedtek? Kitől és hogyan kértek információkat?

– A Bihar Megyei Tanácsnál elrendeltem, hogy készíttessünk egy felmérést az egészségügyi ellátásban dolgozó háziorvosok és asszisztensek helyzetéről. Ezt áttekintettük az illetékesekkel is. 334 háziorvosi rendelőről van szó a megyében, illetve az ott dolgozó orvosokról és asszisztensekről, tehát több mint 700 főről beszélünk, akik gyakorlatilag a frontvonalban dolgoznak a járvány leküzdése elleni harcban.

– A megyei tanács elnökeként sürgősségi eljárást indítványozott az ügyben. Milyen konkrét módozatát dolgozták ki a támogatásnak?

– Tény, hogy nagyon gyorsan döntöttünk. Itt van előttünk szomorú példaként Olaszország Lombardia tartománya, ahol az egyik gócpontja van a járványnak és ahol a háziorvosok mintegy 65 százaléka megfertőződött. Próbáljuk elkerülni ezt a helyzetet. Gyors és határozott intézkedésekre volt szükség, nyilván ezért léptem azonnal.

– Milyen tárgyalásokra volt szükség ez ügyben?

- Már a hét elején felvettük a kapcsolatot a megyei orvosi kamara vezetőségével, a családi orvosok egyesületének képviselőjével, a Vöröskereszt megyei szervezetének elnökével és megkerestük azt a jogi formát, ahogy ebben a kérdésben törvényessé tehetjük a mi finanszírozásunkat. Nem volt olyan egyszerű, hisz a családorvosi rendelők, magánpraxisok nem tartoznak a mi felügyeletünk, finanszírozásunk alá.

– Mi lett végül a megoldás?

– Egy több jogi intézmény közötti megállapodás. Kedden alá is írtunk egy közös egyezményt, melyben a megyei tanács intézménye sürgősségi eljárással 150 ezer lejt utal ki a Vöröskereszten keresztül arra, hogy egészségügyi maszkokkal, védőfelszerelésekkel, egyszer használatos sebészeti köpenyekkel, kesztyűkkel lássa el a megyében működő háziorvosi rendelőket.

– Hogyan tudta felgyorsítani a folyamatot?

– Minden ehhez kapcsolódó döntést sürgősségi eljárásnak minősítettem, erre lehetőséget ad a közigazgatási törvény. Így történt a beterjesztése a megyei tanácshoz még kedden, s így szavazott erről a határozati javaslatról szerdán a tanácsülés, és így jártunk el az összeg átutalásánál is.

– Hogyan viszonyultak a többiek a javaslathoz?

– Támogatták. Volt, aki szívből, volt, aki nem tehetett mást, azért szavazott igennel. Senki nem akart politikai öngyilkos lenni, még akkor sem, ha a színfalak mögött, jegyzőkönyvön kívül volt, aki mást, más testületeket próbált politikai alapon helyzetbe hozni. Nem tagadhatja azonban senki, hogy ez, a hozzám beérkezett jelzések alapján, a mi kezdeményezésünk. A döntés egyhangú volt, most történt meg először az, hogy az egyik ötletemet, RMDSZ-es javaslatot vita nélkül elfogadtak.

– A pénzt már át is utalták?

– Aznap késő estig benntartottam minden munkatársat. Elkészült minden dokumentum, mindenki azon dolgozott, hogy még a határozathozatali napon aláírjam a dokumentumot és előkészítsük a határozatok gyakorlatba ültetését.

– Honnan szerzik be a szükséges felszereléseket?

- A Bihar megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét kértem, hogy azonnali hatállyal adják át azon potenciális szállítók listáját, melyektől beszerezhetők a szükséges felszerelések. Remélem, ez már meg is történt és így a Vöröskereszt és az orvosi kamara elindíthatta abból a pénzből, amit adtunk, a megrendelést, és immár csak rajtuk és a beszállítókon múlik, hogy milyen gyorsan érkezik meg a szükséges felszerelés.

– A jelenlegi helyzetben számos óvintézkedést vezettek be a megyei tanácsülés megtartására. Hogyan történt ez legutóbb?

– Szerdán volt az azonnali hatállyal összehívott rendkívüli megyei tanácsülés. Zárt ajtók mögött tartottuk meg a tanácskozást, csak a tanácsosok és a műszaki személyzet néhány tagjának jelenlétében. A tanácstagok is csupán hármasával jöhettek be az ülésterembe, és annyi időt töltöttek ott, amíg a napirendi pontokat tartalmazó, előre kinyomtatott szavazólapokon leadták a voksukat. Az ülést élőben közvetítettük az intézmény közösségi oldalán.

– A továbbiakban miként fognak zajlani a megyei tanácsülések?

– A járvány miatti szükségállapot idejére a következőkben a tanácsüléseket és előtte a szakbizottsági üléseket online, egy erre a célra létrehozott digitális platform segítségével fogjuk megtartani. Ezen van mód a videókapcsolatra, hozzászólásra, elektronikus szavazásra. A szakbizottságok jelentéseit is elektronikus úton továbbítják a bizottsági elnökök. Az üléseket online közvetítjük. A már lezajlott ülésen részt vevő tanácsosok elektronikus készülékeire fel is telepítették a szükséges programot.

– Milyen döntéseket hoztak még, ami kapcsolatos a jelenlegi járványhelyzettel?

– A március elején elfogadott megyei költségvetés módosításával most 400 ezer lejt csoportosítottunk át. Ennek az összegnek egy részét a háziorvosok védelmére használjuk az említett módszer szerint, a Vöröskereszten keresztül, a másik részét pedig a további önkormányzati szükségintézkedésekre fogjuk tudni fordítani. Gyors, hatékony fellépés kell ebben a nehéz időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában