Interjú

2020.04.23. 09:45

Dalban köszöni meg a koronavírus-járvány elleni küzdelem frontharcosainak munkáját

Viktor József nagyváradi operaénekes, kontratenor is nehezen éli meg a bezártságot. Esténként operát vagy színházi darabot néz, és a koronavírus-járvány idején, sok más előadóművészhez hasonlóan, ő is készített egy videoklipet.

Ciucur Losonczi Antonius

– Hogyan éli meg ezeket a heteket, a bezártságot?

– Őszintén szólva picit nehezen, mivel az a típusú ember vagyok, aki nem szeret egy helyben ülni, és mindig kell valamit tevékenykedjen, mozogjon. De szerencsére mindig feltalálom ilyenkor magam: olvasok, új darabokat tanulok vagy épp segítek az itthoni házi tevékenységekben. Esténként pedig operát vagy színházi darabot nézek.

– Mi hangzik el a videoklipben?

– Egyik régi vágyam (és kedvenc darabjaim közé is tartozik) hogy énekelhessek olyan énekszámot is, ami könnyűzene kategóriához tartozik, viszont az éneklési stílusomon semmit sem változtatok, megmaradva a klasszikus éneklési módnál és technikánál. A választott darab pedig nem más, mint Consuelo Velázquez Bésame Mucho című dala. A Bésame mucho (a magyar változat címe Szeretlek én, bár jelentése valójában Csókolj meg sokszor/nagyon) egy spanyol nyelvű világsláger. A dal egy bolero, a legismertebb mexikói dalok egyike. Consuelo Velázquez mexikói zongoraművésznő és zeneszerző írta a darabot 1940–1941-ben, 25 éves korában. Az első, aki rögzítette, Emilio Tuero volt, majd világszerte ismertté Lucho Gatica chilei énekes tette. Tudom, sokan éneklik magyar nyelven is, de most az eredeti nyelven fogom előadni, és esetleg ha lesz még igény más darabokra is, akkor természetesen magyarul is fogok énekelni. Úgy érzem, hogy „premierként” indulónak eredeti nyelven jobb megszólaltatni a zenedarabot.

– Hogyan készült a felvétel, mikor fog felkerülni az internetre?

– Az ötlet kidolgozásához segítségem is volt, hiszen a zenei aláfestést kedves ismerősöm, Simó Zsolt hangmérnök készítette el ugyanúgy, ahogy magát a videoklipet is. Elküldte nekem a hanganyagot, majd miután meghallgattam, felénekeltem az énekszámot „nyersen”, ami azt jelenti, hogy fülhallgatón keresztül hallgatva és mobiltelefonnal felvéve készült el a klip. Ezek után elküldtem neki a felvételt és ő létrehozta a végleges formájában a videót. A Youtube-csatornámra fog először majd felkerülni (ocsikek5), de onnan természetesen meg lehet osztani majd Facebookon is.

– Hogy lehet gyakorolni ilyen körülmények közt?

A teljes interjút a Bihari Napló április 23-i számában olvashatják.

Fotók: Varga Erzsébet Mandy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában