Koronavírus

2020.04.27. 11:18

Borson már házi elkülönítésben sincs senki

Immár senki sem tartózkodik házi elkülönítésben Borson, és koronavírus-fertőzött sincs szerencsére, tudtuk meg Bátori Géza polgármestertől.

Törő Enikő

Bátori Géza polgármester kifejtette lapunknak, hogy mind Borson, mind a községközponthoz tartozó településeken, Nagyszántón, Kisszántón és Biharszentjánoson felkeresték a 65 év felettieket, hogy megtudják, mire van szükségük. Többnyire csak a bevásárlásban kellett nekik segíteni. Házi elkülönítésben már nincs senki, de amíg voltak (több tíz családról van szó), nekik is segítettek a bevásárlásban az önkormányzati dolgozók. A további tervek között szerepel, hogy minden 65 év felettinek maszkot és kesztyűt adnak, hogy ha május 15-e után feloldják a kijárási tilalmat, megfelelően el legyenek látva a szükséges védőeszközökkel.

A községben nem fertőtlenítettek, mert ez nem indokolt, mondta el a polgármester. Hozzátette, hogy ő úgy gondolja, csak többet ártana a fertőtlenítés, mint használna, ugyanis egyféle mérget szórnának szét, és amíg nincs fertőzött, vagy fertőzésgyanús személy, nem szeretné a lakosságot semmilyen formában veszélyeztetni. Egy borsi hotelt azonban karanténként használnak, melyet azok számára alakítottak ki, akik vörös zónából érkeznek az országba; ezt természetesen rendszeresen fertőtlenítik.

Bátori Gézától megtudtuk azt is, hogy a kijárási tilalmat a lakosság betartja, csupán egy-két probléma akadt, ugyanis egy személy többszöri felszólítás után sem volt hajlandó saját felelősségre írt nyilatkozatot kitölteni. Emellett egy-két fiatalt is megbüntettek a kószálásért, de komolyabb gondok nincsenek. Nyomtatványt biztosítottak és biztosítanak a lakosoknak. Kérdésünkre válaszolva, hogy a községben lévő horgásztavak látogatottsága milyen, megtudtuk, hogy ezeket az önkormányzat koncesszióba adta, de információik szerint ott sincsenek gondok. Az idei tömegrendezvényeket nem tartják meg Borson, ezekből azonban több is lett volna.

A polgármester kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a lakosok nem voltak veszélyben még olyan körülmények között sem, hogy a településen rengetegen mentek át, akik külföldről tértek haza, ugyanis komoly szabályozással volt csak erre lehetőség. Mint elmondta, ez úgy működött, hogy aki vörös zónából ért haza, azt egyenesen karanténba vitték, azokat, akik sárgából, szervezett konvojjal vezették a lakhelyig, illetve a megyehatárig, ahol az adott megye hatóságai foglalkoztak velük tovább. Bors közelében csupán a határhoz legközelebb eső benzinkútnál állhattak meg tankolni a sárga zónából hazaérkezők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában