Négy frakcióban

2020.04.15. 10:34

A RER fogja összegyűjteni a hulladékot a Várad környékén lévő községekben

A bíróság jogerősen elutasította a tenderpályázat veszteseinek fellebbezését, így az elkövetkezendő nyolc évben a szerződés aláírása után a RER Vest fog foglalkozni a hulladékgazdálkodással a Nagyvárad-környéki huszonöt községben.

Ciucur Losonczi Antonius

A megyét az integrált hulladékgazdálkodás szempontjából hat övezetre osztották, az év elején ebből öt esetében hirdettek győztest. Nagyvárad ebbe nem tartozik bele, mert ő a különutas politikát választotta. A 300 ezer embert érintő beruházás teljes költségvetése 50 millió euró, melyből két százalék önrészt biztosít a megye, a többi pénz pedig vissza nem térítendő európai uniós támogatásokból származik, vagyis ISPA-alapokból, illetve a Nagy Infrastruktúra Operatív Programból. Élesden és környékén a Salubri foglalkozhat a hulladékgazdálkodással (13 közigazgatási egység), a többi négy zónában pedig az Ave Bihor: Nagyszalonta és környéke (11 közigazgatási egység), Belényes és környéke (28 közigazgatási egység), Margitta és környéke (12 közigazgatási egység), Érmihályfalva, Székelyhíd és környéke (11 közigazgatási egység). Ezen szolgáltatókkal február elején írta alá a szerződést a Ecolect Bihar Települések Közti Fejlesztési Egyesület (ADI Ecolect).

Négy frakcióban

Mint annak idején lapunk is beszámolt róla, a falvakban úgynevezett négy frakcióban fog történni a szemétgyűjtés. Lesz az üvegeknek egy külön kemény kuka, akárcsak a maradék hulladékoknak (ami már nem nevezhető csupán háztartásinak), a műanyagoknak és a fémeknek zacskó, a papíroknak és a kartonoknak pedig szintén zacskó. Ennek megfelelően a lakosok tehát kétfajta zacskót kapnak, az egyik sárga, a másik kék színű lesz. A felsoroltakon kívül a városokban lesz még egy ötödik frakció is, ez is kemény kuka, amibe a konyhai hulladékot, vagyis a biológiailag lebomló hulladékot kell majd gyűjteni. A falvakban azért nem számolnak biohulladékkal, mert ott a komposztálás élvez előnyt, arra gondolva, hogy az ételmaradékot és a zöldhulladékot az emberek úgyis otthon kezelik, illetve a feltételezések szerint hasznosítani tudják ezeket a háztáji gazdaságban.

Az eredeti tervek közt még azt szerepelt, hogy az előkészületi periódus után valamikor nyáron, júniusban kezdhetik el ily módon gyűjteni a szemetet, de a koronavírus-járvány, illetve a szükségállapot miatt ez az időszak kitolódik. A szolgáltatóknak ki kell osztaniuk a kukákat, és attól függően, hogy melyik önkormányzat hogyan dönt, vagy díjat kell majd érte fizetni, vagy pedig speciális helyi illeték formájában kell törleszteni a szemétszállításért. Ha az előbbi, vagyis a pénzbeszedés mellett dönt egy területi közigazgatási egység vezetése, akkor a szolgáltatónak valamikor ki kell mennie terepre, hogy minden egyes ügyféllel szerződést kössön, ami jelen körülmények közt nem lehetséges. Ugyanakkor minden övezethez tartozik egy átrakó állomás, mely a nem újrahasznosítható hulladékoknak az átszállítását biztosítja a nagyváradi mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomáshoz. Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy a hulladékokat először ledarálják, utána pedig egy újabb folyamaton mennek keresztül, hogy minél kevesebb legyen bennük a szervesanyag-tartalom, esetleg komposzt is készüljön belőlük. A válogatókba pedig (melyekből ugyancsak minden zónában van egy-egy) kerülnek az újrahasznosítható hulladékok. Ennek nyomán készülnek majd újabb frakciók: az üveg egy frakcióba kerül, a műanyagból készül körülbelül 15–16 frakció, és lesz még külön-külön papír- és kartonfrakció is. Nagy hangsúlyt fektetnek a lakosság tájékoztatására, nevelésére is, és egy-két éven belül be szeretnék vezetni azt is, hogy chippel vagy vonalkóddal lássák el a szemeteszacskókat. A távlati tervek közt szerepel még, hogy minden, ötezer lélekszámúnál nagyobb helységben olyan platformokat létesítsenek, ahová el lehet vinni a nagyobb volumenű és a veszélyes hulladékot, a háztartási és egyéb elektromos gépeket.

Az említett 25 község Bihar, Bors, Magyarcseke, Kiskopács, Drágcséke, Körösgyéres, Hegyközcsatár, Harangmező, Pusztahollód, Köröskisjenő, Miklóirtás, Fugyivásárhely, Hegyközpályi, Mezőszakadát, Nagyürögd, Váradszentmárton, Biharszentandrás, Alsótótfalu, Hagymádfalva, Mezőtelegd, Vércsorog, Biharhosszúasszó, Gyapjú, Vizesgyán és Szalárd. A versenytárgyalásra a Reosal és az Ave Bihor konzorcium, valamint a RER Vest jelentkezett, az utóbbi nyert, az előbbi pedig fellebbezett.

Egy közbeszerzési eljárást még folyamatban van, ennek tárgya a mechanikai-biológiai hulladékkezelő állomás kezelése. Árajánlatot tett az Ave Bihor, a RER Vest és a Pitești-i Girexim Universal, a pályázatukat jelenleg értékeli az Ecolect.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában