Együtt vagyunk!

2020.04.21. 11:01

„A legfontosabb, hogy maradjunk egészségesek és vigyázzunk egymásra!”

Együtt vagyunk! elnevezéssel működik egy ideje Nagyváradon egy önkéntes hálózat, melyet az alapítók azzal a céllal hoztak létre, hogy segítsenek mindazoknak, akik a koronavírus-járvány miatt bevezetett szükségállapotban erre rászorulnak.

Ciucur Losonczi Antonius

A hálózatot az RMDSZ, a történelmi magyar egyházak, civil, ifjúsági és karitatív szervezetek hozták létre arra gondolva, hogy ebben a nehéz időszakban sok magyar ember van olyan helyzetben, hogy segítségre szorul, mert például idős, egyedülálló vagy beteg. Az alapítók az RMDSZ által delegált Összefogás Nagyváradért Egyesület, a Caritas Catolica, a református Diakónia Keresztyén Alapítvány, valamint a Nagyvárad-Belvárosi Baptista Gyülekezet, illetve partnerként csatlakoztak még az RMDSZ Bihar megyei és nagyváradi szervezetei, a váradi RMDSZ Nőszervezet, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD), a Magyar Ifjúsági Egyesület (MIÉRT), a Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az Ovisuli Egyesület és a Holnap Kulturális Egyesület.

Szilágyi Ibolya, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének elnöke lapunknak azt nyilatkozta: márciusban felhívta őt Pető Dalma és megkérdezte, szeretne-e csatlakozni az Együtt vagyunk! önkéntes platformhoz. Én azonnal igent mondtam, hiszen már ezt megelőzően a váradi RMDSZ Nőszervezet kérésére elkészítettem egy listát azon 65 év felettiekről, akik a PMNYE nyilvántartásában szerepelnek. Úgy gondoltam, hogy szervezett formában hatékonyabbak lehetünk. Megtisztelőnek éreztem, hogy a fiatalok mellett mi, nyugdíjasok is fontos szerepet tölthetünk be ebben a mindenki számára nehéz időszakban.”

Mint megtudtuk, elméletileg nyolc önkéntesük tart telefonos kapcsolatot körülbelül 50 személlyel, de ez nem csak ennyiből áll. Az egyesület kórustagjai is érdeklődnek egymás felől, ők is kapcsolatot tartanak idős ismerőseikkel, elmondják, hogy van lehetőség segítségre, amennyiben a vásárlást vagy a gyógyszerkiváltást nem tudják megoldani. Tartják a kapcsolatot az RMDSZ Nőszervezettel is, megosztják tapasztalataikat. Nem mindenki él a segítséggel, a vásárlást saját maguk, egy rokon vagy egy jó szomszéd által oldják meg. Az olyan ismerős, aki fiatal önkéntes segítségét kérte nagyon boldog, hogy ezt teljes bizalommal teheti.

A telefonos segítség mellett öten védőmaszkok készítését is felvállalták, az anyagot az RMDSZ biztosította. Örültek, hogy ezzel is tudnak segíteni.

Vannak olyan 65 év felettiek is, akik náluk idősebb hozzátartozóikat kell ellássák, vagy más okok miatt lakóhelyüktől távolabbra kell utazzanak és tapasztalat szerint 11 és 13 óra között a busz tele van, szó sem lehet az egyméteres távolságtartásról. Sajnos nincs kifüggesztve a buszok és villamosok jelenlegi menetrendje sem. Túl rövid tehát a két óra, lehetne legalább három, vélekedett Szilágyi Ibolya.

Az, hogy ki miként éli meg a bezártságot, teljesen egyéni. Természetesen senki nem örül, aki teheti, kihasználja azt a két órát, hogy szabad levegőn lehessen. Hiányoznak a személyes találkozások, a család, nincs a városban kulturális élet, marad a telefon és a messenger. Ugyanakkor lehet a jó oldalát is nézni a ránk erőszakolt helyzetnek, most ráérünk olyan tevékenységet is végezni, amire eddig nem volt időnk, elővehetjük a félig abbahagyott kötéseinket, olvashatunk, nyelvet tanulhatunk, mindenki élhet a hobbijának. Ami viszont a legfontosabb, hogy maradjunk egészségesek, vigyázzunk egymásra, hogy újra találkozhassunk szeretteinkkel, barátainkkal, ismerőseinkkel”fogalmazott Szilágyi Ibolya.

Az Együtt vagyunk! hálózat részleteiről érdeklődni az office@egyuttvagyunk.ro e-mailon keresztül lehet, és a 0770-918-097-es telefonszámon (hétköznap 10–16 óra között) kereshetik a www.egyuttvagyunk.ro segítőplatform csapatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában