Interjú

2020.03.20. 11:36

Zatykó Gyula: Magyar nyelven is fogadják a segélyhívásokat

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal zöldszámot hozott létre, amelyen azok az idős, 65 éven felüli személyek és fogyatékkal élők kérhetnek segítséget, akiket az elkövetkezendő időszakban sem hozzátartozó, sem gondozó nem tud segíteni. Zatykó Gyula kezdeményezésére a segélyvonalon magyar nyelven is fogadják a hívásokat. Ilie Bolojan polgármester tanácsadójával a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről beszélgettünk.

Fotó: Picasa

Tóth Ádám

– A városháza aktualitásairól tájékoztató heti beszélgetésünket ezúttal kizárólag a koronavírus járvány megfékezése érdekében hozott intézkedések ismertetésének szenteljük. Kezdjük talán azzal, hogy meghatározzuk, mennyire elterjedt a járvány Nagyváradon?

– A helyzet óráról órára változik, ezért a számok csak a csütörtök reggeli állapotokat mutatják, amikor 2 vírusfertőzött személyt tartottak nyilván, kórházi karanténban 74, otthoni karanténban 1430 személy volt. Nehéz megállapítani, hogy ez sok vagy kevés, mert a megbetegedések száma ugrásszerűen megnövekedhet, de az is megtörténhet, hogy az óvintézkedések hatására a fertőzés terjedése lelassul. A városvezetés számos olyan határozatot hozott, amely egyrészt a minimálisra korlátozza az emberek érintkezését, ezáltal csökkenti egymás megfertőzésének lehetőségét, másrészt pedig segíti a lakosságot az óvintézkedésekből adódó kellemetlenségek, problémák megoldásában.

– Milyen óvintézkedésekről számolhat be?

– A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal mindenekelőtt igyekezett megszüntetni azt a lehetőséget, hogy sok ember tartózkodjon együtt egy helyen, ezért első intézkedései között bezárta az aquaparkot és az őssi strandot, az ócskapiacot, a napközi otthonokat, a szociális szálláshelyeket, és felfüggesztette az alárendeltségébe tartozó sportpályák tevékenységét is. Ugyanakkor lemondta a nagyrendezvényeket, így elmaradt a Nagy Feró-koncert, de idén húsvéti vásár sem lesz. Ugyanakkor a lakossági ügyfélfogadásban megszüntette a személyes jelenlétet igénylő ügyintézést, helyette az internetes, online ügyintézésre tért át és felfüggesztett minden nem életbevágóan sürgős ügykezelést. A helyi adók, bérleti díjak, bírságok, illetékek befizetésére a városháza oradea.ro weboldalán „ghiseul online plati” névvel új menüpontot hoztak létre és MobilPay néven telefonapplikációt indítottak el. A városházán működő közüzemi díjak pénztárait bezárták. Vannak olyan területek, ahol nem állhat le teljesen az élet, mint a közszállítás vagy az élelmiszerpiacok működése. Ezeken a területeken szigorú óvintézkedésekkel próbálják a fertőzések terjedését gátolni. A Nagyváradi Közlekedési Vállalat úgy állította be a járatok sűrűségét, hogy soha ne alakuljon ki zsúfoltság a járműveken és minden villamost és autóbuszt fertőtlenítenek a végállomásokon. A Közterület-fenntartó érdekeltségébe tartozó élelmiszerpiacokon gyakrabban és alaposabban takarítanak, fertőtlenítenek. Az eladókat és a vásárlókat plakátokon figyelmeztetik a fertőzésveszélyre és tájékoztatják a veszély csökkentésének módozatairól.

– Hogyan segíti a városháza a lakosságot a járvány okozta nehézségek átvészelésében?

– A városháza keretében működő Szociális és Közösségi Ügyek Igazgatósága Ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre, amelyen azok az idős, 65 éven felüli személyek és fogyatékkal élők kérhetnek segítséget, akiket az elkövetkezendő időszakban sem hozzátartozó, sem gondozó nem tud segíteni. A 0800/410430-es telefonszámon azok bejelentéseit is várják, akiknek tudomásuk van a környezetükben élő ilyen személyekről. Kezdeményezésemre a segélyvonalon magyar nyelven is fogadják a hívásokat.

– Véleménye szerint most mi a legfontosabb üzenet a lakosság felé?

– A legfontosabb a tájékozottság! Ahhoz, hogy valaki helyes döntést hozhasson saját maga és családja védelmében, mindenkinek tudnia kell, mi történik körülötte, mire számíthat, miként csökkenthető a veszély. Ezért arra kérek mindenkit, hogy állandóan kövessék a híradásokat, de csak a hivatalos forrást is megjelölő hírekből tájékozódjanak, ne üljenek fel a szenzációhajhász álhíreknek, pletykáknak. Tartsák be a hatóságok intézkedéseit. Amennyire lehet, maradjanak otthon, de ha elkerülhetetlen, hogy közösségbe menjenek, kerüljék el a közvetlen érintkezést más emberekkel, tartsanak két méter távolságot egymástól, viseljenek maszkot és kesztyűt, hazatérés után fertőtlenítsék ruhájukat, táskájukat. A legveszélyeztetettebbek az idős emberek és a krónikus betegek, ők inkább vonuljanak önkéntes karanténba, ne érintkezzenek azokkal a családtagokkal, akik megfordultak közösségben, ha szükségük van valamire, fiatalabb családtagoktól, segítőszervezetektől kérjenek segítséget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában