Florius Art

2020.03.04. 09:40

Új kezekbe kerül Nagyvárad legismertebb virágüzlete

A nagyváradi Marossy Anna sétányon lévő Florius Art virágüzlet tulajdonosai, Sabău Marius és a felesége, Fruzsina, február végén közölték egy bejegyzésben, hogy nem folytatják eddigi tevékenységüket. Több napnak kellett azonban eltelnie ahhoz, hogy valamelyest világossá váljon a sokak által kedvelt hely további sorsa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pikó Stefánia

A család körülbelül öt évvel ezelőtt költözött az üzlettel a Marossy Anna sétányra, a Garasos-híd mellé, idővel pedig az egész környéket teleültették virágokkal, kidekorálták, de még egy zongorát is vásároltak, melyet a Szacsvay-szobor körüli kis parkban helyeztek el. A színes fényekkel kivilágított, hangulatos helyet éjszaka is sokan látogatták, és ha épp nem zongoráztak, akkor klasszikus zenét hallgathattak az arra járók, amelyik éjjelente szólt a kis bódéból. A jó hír az, hogy információink szerint a virágüzlet nem szűnik meg, Marius és családja azonban Magyarországra költözik. Azt még nem lehet tudni, hogy ez a váltás milyen további változásokat fog hozni.

A Florius Art első bejegyzését az emberek nagy része úgy értelmezte, hogy a hely megszűnik. Kedves és hálás hozzászólások áradata érkezett közösségi oldalukra: „Nemcsak egyedi virágcsokrokat kötöttetek ennek a városnak! A kicsi kertben elhelyezett zongorátok sorsokat befolyásolt jó irányba, a sétány elnevezése melletti kiállásotokat soha nem felejtem el, no meg a tavaszi virágokból kötött menyasszonyi csokromat sem!” – áll az egyik kommentben, egyértelműen utalva arra a nagyváradi fiatalra, Varga Ernőre, aki nemrég vált országosan ismertté egy romániai tehetségkutató versenyen nyújtott kiemelkedő teljesítményéért, és aki történetesen gyakran játszott a járókelők számára a Marius által kitett zongorán. Míg a legtöbben csak pozitívumokat fogalmaztak meg, akadt azért olyan hozzászóló is, aki szerint – bár elismeri, hogy a boltocska körül jól néz ki a hely – a raklapokból „összeeszkábált padokért nem kár”.

Nem publikus

Február végén felvettük a kapcsolatot a család bizalmasával, jó barátjával, aki a Facebook-oldal kezelését vette át, illetve segédkezik a bolt körüli ügyekben. Ekkor arra kért minket, keressük újra ezen a március elején, a virágüzletről és környékéről ugyanis a napokban tárgyaltak. Március 2-án újra felhívtuk, és megkérdeztük egy román nyelvű hírportálon megjelent cikk kapcsán (melyben a család hölgytagját idézi a szerző), hogy miért csak nekik nyilatkoztak? A család bizalmasa leszögezte, hogy ők minden megkeresést visszautasítottak, főként a család, hiszen annak ellenére, hogy egy ikonikussá vált helyről van szó, ez akkor is egy magánvállalkozás, egy magánvállalkozás ügyeinek részleteit pedig nem szokás nyilvánosságra hozni, így az itt-ott megjelent anyagok is csak a közösségi oldalon közzétett bejegyzésekből informálódhattak. Március 2-án még annyit tudtunk meg, hogy ezen a héten folytatják a tárgyalásokat, intézik az üzleti ügyeket, az érdeklődők pedig egy–két héten belül számíthatnak több információra a hely kapcsán – annyi bizonyos, hogy új kezekbe kerül a Florius Art. Mindemellett nyomatékkal kérik a közösséget, legyenek tekintettel arra, hogy itt emberek magánéletéről van szó.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában