Gyülekezetépítés

2020.03.18. 11:44

Körzeti presbiterképzés Paptamásiban

Sikeres presbiterképzést tartottak a Berettyó-völgyi egyházközségek presbiterei március 8-án, vasárnap délután a paptamási református templomban.

Tóth Zsigmond

A Berettyó-völgyi egyházközségek presbiterei március 8-án a paptamási református templomban körzeti presbiterképzésen vettek részt, amelyet a hollandiai HOE (Stichting Hulp Oost Europa – Kelet-Európáért Alapítvány) munkatársai tartottak. Az előadás címe „A presbiter, mint munkatárs a gyülekezetépítésben” volt. Az alkalmon a presbiterek megbeszélték a gyülekezetépítéssel kapcsolatos feladatokat, megosztották egymás közt, hogy a saját gyülekezeteikben milyen gyakorlati, lelki és anyagi építés munkát folytatnak. A közös együttlét Pál László házigazda lelkipásztor áhítatával vette kezdetét. Ezt követően az alapítvány munkatársai interaktív előadásukban arra keresték a választ, hogy a presbiterek saját gyülekezeteikben, miként hasznosítják a Szentírás által megfogalmazott feladatokat és kegyelem-ajándékokat. Elhangzott, hogy a tisztségviselők gyülekezettel való kapcsolata különleges: nekik kell táplálniuk és vezetniük a közösséget.

Presbiteri munka

A presbiterekről az Újszövetségben is olvashatunk. Az apostolok a Szentlélek vezetésével minden gyülekezetben véneket állítottak szolgálatba. Ezeket a „véneket” nevezzük ma presbitereknek. Az Ószövetségben is voltak vének, akik valamilyen vezetői feladatot láttak el. Az őskeresztyénség vénei a prédikátorral együtt vezették a gyülekezetet. A presbitereknek ma is irányítaniuk és gondozniuk kell a gyülekezetet. A résztvevők azt is megbeszélték, hogy ki-ki egyénileg mivel tudna még hozzájárulni a gyülekezeti munkához. Érdekes válaszok születtek, amelyek mind a gyülekezetépítést szolgálták. Az öttagú holland csapat munkáját nagyban segítette Kondor Endre biharvajdai lelkipásztor, aki a tolmács szerepét vállalta fel ezen az alkalmon. Lazításként a paptamási keresztyén zenekartól hallhattunk gyönyörű szép énekeket Pál Tímea tiszteletes asszony vezetésével. A presbitertalálkozó és képzés szeretetvendégséggel ért véget, amelyet a házigazdák a gyülekezeti otthonban szolgáltak fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában