Rimanóczy

2020.03.06. 11:10

Készül Rimanóczy Kálmán szobra

Alexandru Păsat román szobrászművész nyerte meg az ifj. Rimanóczy Kálmán építész szobrának elkészítésére kiírt tervpályázatot, a szobor gipszmásolata már elkészült.

 

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatalt közleményében tudatja, hogy elkészült ifj. Rimanóczy Kálmán szobrának a makettje. A tájékoztatóban felidézik azt, hogy a szobor elkészítésére kiírt tervpályázatra három ajánlat érkezett, de azt nem tudatják, ki volt a másik két jelentkező, csak azt, hogy a zsűri Alexandru Păsat szobrász alkotására adta a legtöbb pontszámot. A beruházás költségvetése négyszázezer lej, ez az összeg magába foglalja a tervezést is. Most elkészül tehát a szobor kicsinyített másolata, és amennyiben megkapják a Köztéri Alkotások Országos Bizottságának jóváhagyását, akkor bronzba öntik az alkotást.

 

A nagyváradi önkormányzat 2020. május 1-jén, ifj. Rimanóczy Kálmán születése 150. évfordulóján kívánja felavatni a szobrot a Barátok temploma előtti téren. A polgármesteri hivatal közleménye emlékeztet arra is, hogy ifj. Rimanóczy Kálmán (1870–1912) rövid, mindössze húszéves karrierje során (1892–1912) számos jelentős építészeti értékkel bíró ingatlant tervezett Nagyváradon. Legreprezentatívabb munkái között említi a hivatal közleménye a városháza és az ügyvédi kamara épületét, a pénzügyi igazgatósági palotát, a Moskovits-palotát, a görögkatolikus püspöki palotát és a gyakorlatilag teljesen átépített Barátok templomát.

Borítóképen: a szobor kijelölt helye a Barátok temploma előtt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában