Politika

2020.03.06. 12:00

Ioan Mang: Törvénytelen módon fogadták el a megye költségvetését

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács szociáldemokrata (PSD) alelnöke szerint törvénytelen módon fogadták el a megye költségvetését, mivel három olyan liberális képviselő is megszavazta, akik érdekellentét miatt nem tehették volna ezt meg. Azt mondta: a törvénytelenséget jelzi a prefektusnak.

Ciucur Losonczi Antonius

A pártszékházban tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Ioan Mang felidézte a szerdai rendkívüli tanácsülésen történteket, melyen úgy fogadták el a költségvetést, hogy a PNL nevében Ionel Avrigeanu frakcióvezető nyolc módosító indítvánnyal állt elő. Mint lapunk is beszámolt róla, azt javasolta, hogy kétmillió lejjel csökkenjen a tanács nem vezető funkcióban levő személyzetének a bére, és ezt az összeget irányítsák át a Bihar Megyei Gyermek- és Társadalomvédelmi Főigazgatóság (DGASPC) személyi kiadásaira; szintén kétmillió lejt csoportosítsanak át a DGASPC javára aktuális költségekre; 500 ezer lejt csoportosítsanak át a Bihar–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítványtól a volt poliklinika (azaz a megyei tanács leendő székházának) restaurálására; kétmillió lejt vegyenek el az Ecoland Fejlesztési Ügynökségtől (ADI) ugyancsak a DGASPC javára; egymillió lejt vonjanak el a Francisc Hubic Művészeti Iskolától és kapja meg azt a pénzt a repülőtér; kétmillió lejt vegyenek el a Fenntartható Fejlesztési Ügynökségtől (ADD) és kapja meg ezt a pénzt szintén a polgári légiközlekedés; a Traian Blajovici utcai bontási munkálatoktól vonjanak el 200 ezer lejt, és ezzel az összeggel egészítsék ki a filharmónia homlokzatfelújításának pénzkeretét. A leginkább kifogásolt módosítás a területi közigazgatási egységeknek leosztott összegekről szólt, melyeken a PNL úgy akart változtatni, hogy a PSD vezette önkormányzatoknak csak öt százalék jusson, noha 29 százalék vörös színezetű a 101 polgármesteri hivatal közül.

A PSD-s politikus szerint a PNL-sek amatőrizmusokról és hozzá nem értésükről tettek tanúbizonyságot, többek közt amiatt, mert a törvény értelmében ötven-ötven százalék arányban kell biztosítsa a forrást a kormány és az önkormányzat a DGASPC számára; a volt poliklinika felújításának esetében csak a tendereztetés fázisánál tartanak, még a kivitelező sincs meg; a filharmónia homlokzatának felújítására van elég pénz, a 200 ezer lej hiányában viszont nem tudnak ledózerolni épületeket a Traian Bajovici utcában, mely területen a belügyminisztérium építene klinikát uniós társfinanszírozással. Ugyanakkor Mang meggyőződése, hogy a liberális párt azért ragaszkodott ahhoz, hogy az általuk igényelt 200–200 ezer lej helyett 450–450 ezer lejt kapjon Nagyürögd és Miklóirtás önkormányzata, hogy a PSD-s polgármestereiket átcsábítsa a PNL-be, tulajdonképpen „megvásárolva” őket, de ez az álmuk nem válik valóra, mert „a szociáldemokraták nem eladók”.

A legsúlyosabb vád, amivel a PNL-sek illette Mang, az az, hogy három képviselőjük esetében az érdekellentét érvényesült a szavazásnál: Cornel Borza azért nem voksolhatott volna szerinte, mert a megyei tanács által fenntartott Mária királyné alkalmazottja, így a saját fizetéséről is döntött, Mihai Todericinak a felesége, Ioan Câmpannak pedig a menye dolgozik az önkormányzatnál. Ezek után bejelentette: a törvénytelenséget a sajtótájékoztató után jelzi a prefektusnak, és ha Dumitru Țiplea tíz napon belül nem nyilvánítja semmisnek a költségvetést, akkor a közigazgatási bírósághoz fordul.

Újságírói kérdésre válaszolva Ioan Mang elmondta, hogy a PSD részéről ő fogja megpályázni az idei helyhatósági választásokkor a megyei tanácsi elnöki tisztséget, és legkésőbb március 15-ig eldől az is, hogy Váradon kit indít a párt polgármesterjelöltként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában