Helyi tanács

2020.03.14. 12:49

Ingatlantulajdonosokat vagy IT-cégeket támogat a város?

A címben feltett kérdés fogalmazódott meg a Nagyváradi Helyi Tanács csütörtöki ülésén annak az előterjesztésnek a kapcsán, mely adókedvezményt nyújt a Szőllős negyedben lévő Trade Center tulajdonosa számára.

Pap István

Kirei Melinda, a helyi tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője a napirendi pont vitáján jelezte azt, hogy a határozattervezet címe értelmében a helyi tanács a számítástechnikai (IT) szektorban tevékenykedő cégeknek nyújt adókedvezményt, miközben a határozat maga egy ingatlantulajdonosnak kedvez. „Mi a garancia arra, hogy abban a kedvezményben valóban fognak részesülni a Trade Centerben tevékenykedő számítástechnikai cégek?” – tette fel a kérdést Kirei Melinda. Válaszában Eduard Florea, a város gazdasági igazgatóságának a vezetője elmondta, hogy adókedvezményben csak ingatlantulajdonosokat lehet részesíteni, márpedig Nagyváradon nagyon kevés olyan IT-cég van, amely nem bérli, hanem birtokolja azt az ingatlant, amelyben működik. Ugyanakkor az ingatlantulajdonosok azért kapják a kedvezményt, mert számítástechnikai cégek működnek a tulajdonukban, tehát ez az intézkedés tulajdonképpen arra ösztönzi őket, hogy még több ilyen vállalkozást fogadjanak be, és ezzel teljesítik a város célkitűzését, mely éppen azt akarja, hogy minél több IT-vállalkozás legyen Váradon. A vitát Florin Birta alpolgármester zárta le azzal, hogy kijelentette: az IT-szektor támogatása érdekében elfogadott helyi tanácsi határozat tételesen kimondja, hogy a számítástechnikai vállalatoknak helyet adó ingatlantulajdonosok részesülnek adókedvezményben. Liviu Mihai Sabău-Popa, a helyi tanács szociáldemokrata párti frakciójának vezetője felkérte a gazdasági igazgatóságot arra, hogy végezzen elemzést arról, hogyan lehetne szubvencióval támogatni a helyi számítástechnikai cégeket, hogy az adókedvezmény által történő közvetett támogatást közvetlen, célzott anyagi támogatássá lehessen átalakítani. A vita tárgyát képező határozatot végül négy tartózkodás mellett fogadta el a helyi tanács. A Lotus bevásárlóközpont melletti ingatlant birtokló Trade Center vállalat ebben az évben 39.957 lejjel kevesebb ingatlanadót kell fizessen a városnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában