Zárás

2020.03.20. 10:35

Bezárhatnak a nagy üzletközpontok kiskereskedelmi egységei

A szükségállapot idejére bezárnak a mall típusú bevásárlóközpontokban a kereskedelmi egységek, kivéve az élelmiszereket forgalmazókat és a patikákat – erről döntött a viszonteladói érdekképviselet.

Forrás: Alexandru Nitescu

A nagy üzletközpontokban működő kereskedelmi egységek felfüggesztik a szükségállapot idejére a bérlési szerződéseket és az egyéni munkaszerződéseket. A döntést a Romániai Viszonteladók Vállalkozói Szervezete (RORETAIL) hozta meg azok után, hogy a koronavírus-járvány begyűrűzésével drasztikusan csökkent ezeknek az üzleteknek a forgalma, ami miatt ezen vállalkozások súlyos pénzügyi helyzetbe kerültek, írja az Agerpres. A RORETAIL szerdai közleményében tudatja, hogy a világjárvány egy vis maiort teremtő kényszerítő körülmény, ami a Polgárjogi Kódex 1351. és 1271. cikkelyei alapján törvényes lehetőséget teremt ahhoz, hogy felfüggesszék az üzlethelyiség-bérlési szerződéseket a szükségállapot teljes idejére, és ugyanez a helyzet a Munka Törvénykönyve 50. cikkelye alapján lehetőséget biztosít a mall-okban működő kereskedelmi egységekben dolgozók egyéni munkaszerződéseinek a felfüggesztésére is. A közleményben arra figyelmeztetnek, hogy a viszonteladói kereskedelmi ágazatot az összeomlás veszélye fenyegeti, ezért többek között azt kérik, hogy az állam fizesse ki a kényszerszabadságra küldött dolgozók bérét, amely az alapbér hetvenöt százalékát teszi ki. A RORETAIL több mint háromezer alkalmazottat foglalkoztató, mintegy ötszáz hazai üzletet tömörítő érdekvédelmi szervezet, melyek körülbelül száz romániai és nemzetközi brand termékeit forgalmazzák. Fontos hangsúlyozni, hogy a RORETAIL nem képviseli az összes hazai viszonteladó kereskedelmi egységet, tehát ez a döntés nem kötelező érvényű az ország minden viszonteladói kereskedelmi egységére, azaz távolról sem biztos, hogy mindenhol az országban be fog zárni minden ilyen típusú üzlet.

Helyi szinten

Kíváncsiak voltunk arra, hogy helyi szinten milyen következményei vannak ennek a döntésnek, de a nagyváradi bevásárlóközpontok és mall-ok üzemeltetői nem kívántak nyilatkozni ebben a kérdésben, mindazonáltal egyes helyeken, például a Lotus Centerben máris több üzlet lehúzta a rolót. Egyedül a Körös áruház üzemeltetője küldött közleményt a sajtónak, melyben ugyan nem hivatkozik a viszonteladók döntésére, de tudatja, hogy március 19. és április 5. között zárva lesznek a létesítmény 1., 2. és 3. emeleti üzletei, kivéve a harmadik emeleten működő Digital Studiot, amely a megszokott órarend szerint tart továbbra is nyitva. Az áruházban csak a földszint lesz nyitva 10–18, valamint az alagsor hétfőtől szombatig 8–22 óra között, vasárnaponként pedig 8–20 között. Az alagsorban nemcsak a Carrefour Market, hanem az ott lévő üzletek is nyitva lesznek. Szintén az áruház földszintjén működő közélelmezési egységek (Mc Donald’s, Panemar, Savor, Gloria, Seven) csak elvitelre árusítják termékeiket, a helyszínen nem lehet elfogyasztani azokat. A közleményben figyelmeztetnek arra, hogy szükség esetén meghosszabbítják a módosított nyitvatartási időszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában