Állampolgárság

2020.02.14. 12:00

Tudnivalók a honosításról

„Az EMNT nagyváradi irodája tíz éve alakult meg, mindeddig töretlenül intézzük a honosítást, magyar állampolgársági ügyeket. A konzulátus összegzése szerint 16.000 személy lett magyar állampolgár irodánkon keresztül” – mondta el Nagy József Barna, az EMNT partiumi régióelnöke a tegnapi sajtótájékoztatón. A váradi irodában a kolozsvári főkonzulátus kihelyezett konzuli napokat tart, amelyeken mindennemű iratcsomók összeállításában segédkeznek: a magyar állampolgárság megszerzéséhez szükséges iratcsomók esetében, házasságkötés, születés, haláleset bejegyzéséhez szükséges iratok rendezésében, a Köldökzsinór program keretében nyújtott támogatások (anyasági támogatás, babakötvény, Start-számla) megszerzéséhez szükséges iratok összeállításában, útlevél igénylésében – sorolta fel Agyagási Ernő, a honosítási iroda munkatársa. „Az idei évtől egy új szolgáltatással bővül a konzulátusok tevékenysége: az eskütétel alkalmával minden magyar állampolgárságot igénylő személy a lakcímkártya és a honosítási okirat mellett személyi igazolványt is kap” – tette hozzá. Ez azt jelenti, hogy nem kell külön kérni a személyi igazolványt a kolozsvári főkonzulátusra vagy Biharkeresztesre utazva, kivételt csak azok a személyek képeznek, akik már rendelkeznek magyar állampolgársággal. Az irodában segítenek abban is, hogy a magyar állampolgárságot megszerzett személyek bekerüljenek a magyarországi választási névjegyzékbe is, ez ugyanis nem történik meg automatikusan.

A sajtótájékoztató keretében felhívták a figyelmet az EMNT nemzeti régiókról szóló törvényjavaslatának aláírására is. Ezt megtehetik a váradi irodában papíron és interneten keresztül is, mindkét aláírási forma esetén segítséget nyújtanak. Aki otthon szeretné aláírni, az a nemzetiregiok.eu weboldalon keresztül teheti meg – hangzott el. A törvényjavaslatot május 7-ig lehet aláírni, a szükséges egymillió aláírásból a tegnapi nap még csak 83.869 volt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában