Főzőverseny

2020.02.04. 15:00

Tizenkettedik alkalommal vívtak „csülökcsatát” Derecskén

Múlt vasárnap tartották meg a hagyományos, disznótoros főzőversenyt Derecskén, ahol Bihar megyei csapatoknak is bőven jutott az elismerésből.

Rencz Csaba

Február elsején, szombaton tartották meg a szomszéd megye kisvárosban a 12. Derecskei Disznótor és Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár elnevezésű rendezvényt, mely a kellemes napsütést és 10–12 fokos hőmérsékletet tekintve inkább tavaszinak volt mondható, mintsem télinek. A szervezők helyi idő szerint reggel 7 órára várták a résztvevőket a főtéren kialakított „sátorvárosba”, és összesen mintegy két tucat csapat jelent meg főként a környékről, de volt több Bihar megyei, illetve jó néhány székelyföldi is. Az alapanyagok biztosítása a résztvevők dolga volt saját maguk részére, így várható volt, hogy a „hazai ízek” megteremtésének nem lesz akadálya. Míg készültek az étkek 7 kategóriában – csülkös finomságok, hagymásvér, lacipecsenye, hurka, kolbász, toros káposzta, helyi különlegesség – a résztvevők a vásárban nézelődhettek, ami egy kései adventi vásár is lehetett volna, amiből persze hiányzott a karácsonyhoz fűződő kínálat. A szakácsok közben folyamatosan hordták a zsűri asztalára az elkészült étkeket, a színpadon népzenészek váltották egymást, koncertezett a 2011-es Csillag születik-győztes László Attila, előadást tartott Fodor Zsóka színművésznő, a közönség között pedig egész nap kolompoltak a mohácsi busók (vagy az azokra megszólalásig hasonlító télűző jelmezesek).

Díjazások

Délután került sor aztán a díjak átadására. Két csoportban osztottak díjakat, egyrészt a disznótoros főzőversenyben, másrészt a meghívón szerepelt „csülökcsatában”, mindkettőben az imént már felsorolt hét kategóriában – lényeg, hogy minden csapat kapott egyikben vagy másikban valami módon valami elismerést. A Bihar megyei csapatok díjai az egyik versenykiírásban: hurka kategóriában I. helyet szerzett Szalonta csapata; Berettyószéplak csapata I. helyet érdemelt a tálalás tekintetében, II. helyet a toros káposzta és III. helyet a hagymásvér kategóriában; a csülökcsatában az érmihályfalvi Böllérek csapat I. helyet kapott a hagymásvér, és négy II. helyet szerzett a hurka, a lacipecsenye, a tálalás és helyi különlegesség (húsgombócos csorba leves) kategóriákban. Az érmihályfalviakat még hatodik alkalommal is szólították, Oláh Imre csapatkapitány (csapattagok Bába Mária, Todor Maria) a fentiek révén kiérdemelt Csülök Kupa vándordíjat, illetve az ezzel járó, hat főre, a hajdúszoboszlói gyógyfürdőbe szóló belépőt is átvehette.

 

Borítókép: Oláh Imre a derecskei főzőverseny vándordíjával

A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában