Erasmus

2020.02.01. 14:26

Szakmai gyakorlaton Európa legrégebbi nemzetállamában, Portugáliában

A nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum XI.-es diákjai az első félév végén egy Erasmus+ projekt keretében Portugália Barcelos városában tölthettek két hetet. A projekt címe: Határon túli szakmai gyakorlatok, a munkaerőpiac aktuális igényeinek megfelelő, szakmai és személyes kompetenciák elsajátítására.

Nagy Ildikó informatika szakos tanárnő

A tizennégy diák alapos felkészítéssel indult útnak. Egyrészt az egész osztály igyekezett heteken keresztül a legjobb informatikai, történelmi tudását feleleveníteni, illetve angol nyelv és kommunikációs képességét élénkíteni, ahhoz, hogy a selejtező vizsgákon jól szerepelhessen. Másrészt a kiválasztott diákokkal intenzív pedagógiai, kulturális és nyelvi felkészítő órákon foglalkoztak indulás előtt.

Barcelos városától öt kilométerre, egy jól felszerelt campus nyújtott otthont diákjainknak és két kísérő tanáruknak: Nagy Ildikónak és Otohál Ottó Leventének. A Mobility Friends Interkulturális Egyesület évente több mint 3000 fiatalt fogad Európa különböző országaiból, zömében Lengyelországból és Romániából. A központ a diákok szakszerű oktatására és megfelelő ellátására nagy hangsúlyt helyezett.

A szállásunk minden igényt kielégítő volt, egyszerű, modern berendezéssel, apartmanszerű elrendezéssel. Minden épületben volt minikonyha a legszükségesebb eszközökkel. A két-három ágyas szobáknak külön fürdőszobájuk volt. A szabadidő eltöltésére igénybe vehettük az udvaron felszerelt sporteszközöket, műfüves futballpályát, minigolf-pályákat vagy akár a biliárdozásra, asztaliteniszezésre és csapatépítő tevékenységekre alkalmas klubhelyiséget.

Az étkezésünk bőséges és változatos volt. Számos jellegzetes étellel ismerhettük meg a portugál konyhát, alkalmunk volt megkóstolni a tenger gyümölcseiből készített különlegességeket, de hagyományos fogásokat is választhatott az, aki ódzkodott az újtól.

A képzés is a campusban folyt. A diákokat angol nyelven oktatta egy fiatal informatikus. Délelőtt és délután is voltak órák, a program mégsem tűnt zsúfoltnak, talán a visszafogott ritmusnak és a sok szünetnek köszönhetően. A tanulók elsősorban webprogramozással foglalkoztak. A közvetlen, barátságos szakember igyekezett több alkalmazáson keresztül szemléltetni a lehetőségeket, és olyan látványos feladatokat választott, amelyek megoldása sikerélményt nyújtott. Ezáltal gyakorolták a HTML kódokat, megismerték a Php és a JavaScript nyelveket, és dolgozhattak többek között Visual Studioban is.

Az Erasmus program egyik jellemzője, hogy a szakmai konzultációkon túl, vendéglátóink gazdag kulturális és szabadidős program keretében kívántak minket megismertetni Portugália nevezetességeivel. Barcelosban megtekintettük a városközpontot, a városházát, illetve a Cávadao folyó partján található szabadtéri archeológiai múzeumot. Lépten-nyomon találkozhattunk az ország szimbólumává vált „kakas” szoborral, és megismerhettük a legendát, ami egy Santiago de Compostelába tartó zarándok megmeneküléséről szólt, akit ártatlanul lopással vádoltak és halálra ítéltek. Amikor az elítéltet utoljára a bíró elé vezették, az éppen vacsorázni készült, és egy sült kakas volt előtte. Az elítélt azt mondta, hogy a kakas életre fog kelni és kukorékolni fog, ami az ő ártatlanságát fogja bizonyítani. A kakas csakugyan életre kelt, a zarándokot szabadon engedték.

Történelmi nevezetességek

Hatalmas élmény volt számunkra a szombati kirándulás Portóba, ahol sétahajózáson vettünk részt a Douro folyón, megismerkedtünk a portói bor készítésének és szállításának rejtelmeivel, megtekintettük a város történelmi nevezetességeit, megcsodáltuk a jellegzetes, fehér alapon kék mintával festett mázas csempével, az azulejoval díszített belső és kültéri falakat. A vasútállomáson több mint 20.000 csempéből kirakott freskók villantották meg a portugál történelem egy-egy jelentősebb mozzanatát. Tanúi lehettünk a mondás valódiságának: „Braga imádkozik, Coimbra tanul, Lisszabon szórakozik, Porto dolgozik”.

Másnap a nemzet bölcsőjébe, Guimaraesbe látogattunk el. Ez volt az első fővárosa az újonnan létrehozott Portugál Királyságnak, valamint itt született annak első királya, Henrik Alfonz. Lehetőséget kaptunk a X. században épült, mára szépen felújított vár megtekintésére és egy városi sétára, majd Braga felé vettük utunkat. Szépen karbantartott és felújított templomok sokasága miatt méltán hívják Bragát a portugál Rómának. Mi egyik legnevesebb zarándokhelyéhez, a Bom Jesus do Monte templomhoz mentünk el.

A két hét alatt természetesen nem hagyhattuk ki, hogy megmártóztassuk lábainkat az Atlanti-óceánban és megcsodáljunk egy naplementét.

A szakmai ismeretek megszerzése mellett az angol nyelv gyakorlására is remek alkalmat nyújtott ez a program. Minden diák nevében köszönettel tartozunk Kiss Mária aligazgatónőnek, aki a pályázat megírásával és megvalósításának koordinálásával, hasznos tapasztalatokhoz juttatott bennünket ebben a csodálatos országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában