Felújítások

2020.02.20. 15:00

Megújuló országutak Bihar megyében

A Bihar megyei országutak felújítására közel a dupláját fogják költeni idén annak az összegnek, mint amennyit az elmúlt három évben összesen szántak erre a célra.

Pap István

Az idén 44 millió lejt költ a Közúti Infrastruktúra Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) a Bihar megyei országutak felújítására, miközben ugyanerre a célra a 2017–2019 időszakban összesen 22,2 millió lejt fordítottak erre célra Bihar megyében, jelentette be tegnap a Bihar megyei prefektúrán tartott sajtótájékoztatón Dumitru Țiplea, a megye prefektusa. Bejelentette, hogy az idén több fontos karbantartási munkálat lesz, például a nagyváradi körgyűrűn, valamint a Bárodsomos–Tinód közötti országútszakaszon, illetve a borsi vámtól Váradig vezető szakaszon. A továbbiakban Eugen Cecan, az Közúti Infrastruktúra Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) kolozsvári regionális igazgatóságának vezérigazgatója vette át a szót, először azt hangsúlyozva, hogy az új kormány döntött arról, hogy több pénzt kapjon Bihar megye közúti beruházásokra. Az idén két szakaszban végzik a munkálatokat. A június végéig tartó első szakaszban az egész megyében végeznek útjelzés-felújításokat az országutakon. Az év első felében jelentős beruházás lesz a nagyváradi körgyűrű és a DN1 országút kereszteződésének felújítása hárommillió lejből, itt egy új közúti sávot is építenek, továbbá egy körforgalmat építenek a Borsi úton 1,3 millió lejből a Celestica közelében. Egyébiránt a nagyváradi körgyűrűt teljes hosszában megújítják az idén. Vannak szakaszok, ahol kisebb beavatkozásokat kell végezni, de a Szatmár felőli részen 4,7 kilométernyi szakaszon új aszfaltréteget kap az út. Ugyancsak az első etapban, tehát június 30-ig felújítják a Bihar és Szalárd közötti országút 11. és 24. kilométer közötti szakaszát 1,7 millió lejből, a második etapban, tehát december végéig pedig az említett országút másik, a 11. kilométerig tartó szakaszát modernizálják, ez utóbbi munkálat költségvetése 8,8 millió lej. A második szakaszban három hídjavítási munkálatot végeznek el Bihar megyében: az egyik a Drágánfalvánál lévő közúti híd a Köves-Körös fölött, amit 3,1 millió lejből újítanak meg, a körösgégényi hidat 3,2 millió lejből, míg a kisősi hidat 2,2 millió lejből újítják fel.

76-os országút

Cecan bejelentette, hogy szeptemberig befejezik a 76-os országút Nagyvárad és Belényes közötti szakaszán zajló összes munkálatot. Az említett országútszakasz felújítása három különböző felújítási szerződés alapján zajlik, a kivitelezések különböző megvalósítási stádiumban vannak, de mindhárom szekció elkészül augusztusig, ígérte Cecan. Hozzátette, hogy a finanszírozással sem lesz gond, hiszen már el van különítve erre a célra 161,8 millió lej. Cecan elmondta, hogy a legjobban a Nagyváradhoz legközelebbi szakasz áll: itt egy ideiglenes elkerülőutat építenek, és erre az útra terelik majd a forgalmat addig, amíg a szentmártoni országútszakaszon végzik a felújítást. Cecan bejelentette azt is, hogy várhatóan heteken belül aláírják a kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljárásra egyedüliként jelentkező Selina cégcsoporttal a Vaskohsziklás és Halmágycsúcs (Vârfurile) közötti országútszakasz felújítására. Cecan szerint az említett szakaszt néhány hónap alatt fel lehet majd újítani.

Kisajátítások

A vezérigazgató elmondta azt is, hogy néhány héten belül befejezik a kisajátításokat a vaskohsziklási körgyűrű nyomvonalán, és ezzel egy időben meghirdetik ismét a közbeszerzési eljárást erre a munkálatra. Szintén záros határidőn belül megoldják a kisajátításokat az élesdi körgyűrű déli szakaszának nyomvonalán is. Szóba került az idén elkészülő autópálya-szakasz is, amely a magyarországi autópályát köti majd össze a 19-es országúttal. Kérdésünkre válaszolva Eugen Cecan elmondta, hogy a román és a magyar illetékesek áprilisban fognak tárgyalni arról, hogyan szervezzék meg a határátlépést az autópályán. Az igazgató elmondta, mivel Nagylaknál a román oldalon van a határátlépési infrastruktúra, ezért itt a magyar oldalon kell kiépíteni ezt. Reményei szerint a feleknek sikerül majd megegyezni, és már az idei évtől közlekedni lehet Magyarországra ezen az autópálya-szakaszon.

Veszélyes lassítók

Végezetül Eugen Cecan azt hangsúlyozta, hogy a DN1 országúton legalábbis a Nagyvárad–Kolozsvár közötti szakaszon módosítani kell az összes lassítószigeten, meglátása szerint ugyanis ezek rendkívül balesetveszélyesek. Mint mondta, a lassítókat rosszul tervezték meg, hiszen nem kellene másfél méternél szélesebbeknek lenniük, ezzel szemben sokkal hosszabbak kell legyenek a jelenlegi hossznál, ugyanakkor a járdaszegélyek is 45, nem pedig 90 fokosak kellene legyenek. A problémákat csak tetézi, hogy a lassítókra és azok közelébe szerelt fényvisszaverő macskaszemeket egész egyszerűen ellopják.

 

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában