Felújítási projekt

2020.02.20. 17:00

Megújul az egyetemi kampusz

Pár éven belül megújul a Nagyváradi Állami Egyetem kampusza. A felújítási projekt keretében már majdnem elkészült az első épület. A részletekről sajtótájékoztatón beszélt Constantin Bungău, a váradi egyetem rektora és Ramona Novicov műkritikus.

P. Nagy Noémi

A ma a Nagyváradi Egyetem kampuszaként működő egykori Csendőriskola Vágó József építész utolsó és egyben legnagyobb szabású és legkorszerűbb váradi művének számít. Az épületegyüttes a bécsi szecesszió geometrikus vonulatához tartozik, és a régió legreprezentatívabb szecessziós épületkomplexuma. Egy nagyszabású felújítási projekt részeként a jövőben felújítják a kampusz műemléképületeit. Jelenleg a komplexum J jelzésű épületét újították fel, itt fog működni többek között a nemzetközi kapcsolatok és a távoktatási iroda, valamint a kommunikációs osztály is. Az emeleten pedig helyet kap egy nagyobb tanácsterem, valamint egy kisebb gyűlésterem is. A felújítási munkálatok két évig tartottak, a kivitelező a Constructorul Sălard cég volt. A felújításért felelős csapat nevében Ramona Novicov elmondta, hogy egyedülálló projektről van szó, és két szempontot tartottak szem előtt a munkálatok során: a múlt értékeinek és a történelmi légkörnek a megtartását, valamint a 21. századi igények kielégítését. Amit lehetett, azt megtartottak, restauráltak vagy beillesztettek, továbbá a stílus szellemében választották ki a színeket, a drapériákat, a világítótesteket és a bútorzatot is. Az épület nagyon leromlott állapotban volt, és amit megtaláltak (kályhacsempe-darabok, díszítőelemek stb.) ki is fogják állítani az épületben.

További felújítások

A több éves projekt során felújítják egyrészt az A, B, C, másrészt pedig az E és F jelzésű épületeket. A munkálatokat európai forrásokból állják, mindkét esetben 6-6 millió euró a költségvetés. Az E és F épületekben van az Aula magna, a rektorátus és néhány kar, az A, B, C épületekben pedig több egyetemi kar működik. A renoválások idejére az egyetem vezetősége meg kell majd oldja a karok és a hallgatók elhelyezését. Bungău elmondta, hogy még nincsenek pontos tervek arra nézve, hogyan fogják megoldani ezt a problémát. Egyébként az E és F épületek felújítására már kiírták a közbeszerzési eljárást, amelyre azonban nem jelentkezett senki.

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában