EMNP és MPP

2020.02.14. 10:30

Megalakult az EMSZ tevékenységét koordináló megyei testület

Megalakult az Erdélyi Magyar Szövetség tevékenységét koordináló megyei testület – erről számoltak be azon a február 13-i, csütörtöki nagyváradi sajtótájékoztatón, amelyen jelen voltak az EMNP és az MPP képviselői is.

János Piroska

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt januárban bejelentett fúziója után az így egyesült párt bejegyzési procedúráját a várható nehézségek miatt az önkormányzati választások után indítják el, a választásokon így Erdélyi Magyar Szövetség néven politikai szövetségben vesznek részt, mely paritásos döntéshozatalt ír elő, a két párt elnökei pedig a politikai szövetség társelnökei lesznek – emlékeztetett Habinyák István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke. A közös kongresszus után megalakult az EMSZ tevékenységét koordináló országos bizottság, amelynek feladatkörébe tartozik a szövetség jövőbeli programjának meghatározása. Első körben az EMSZ tevékenységét koordináló megyei testületek megalakulását írták elő, ahová mindkét párt két-két tagot delegált: Bihar megyében az MPP megyei szervezete részéről Helmeczi Tibor megyei elnököt és Méhes Zoltán megyei alelnököt, az EMNP részéről Zatykó Gyula országos alelnököt és Habinyák István megyei elnököt. Első feladatuk közé tartozik, hogy azokon a településeken, ahol mindkét párt jelen van, helyi testületeket hozzanak létre, amelyekben az eddig versenyző alakulatok megtalálják az együttműködéshez szükséges közös hangot – jegyezte meg Habinyák István. Második feladatukként a választások megszervezését nevezték meg, ez a testület fogja meghatározni ugyanis a helyi, illetve a megyei jelöltlistákat, nevesíteni fogja a polgármester-jelölteket az önkormányzati választásokon.

„A szövetség azért jött létre, hogy maximalizálni tudjuk az erdélyi, magyar ajkúak szavazatát. Minden erdélyi, magyar ajkú szavazópolgárt szeretnénk képviselni. Mi semmiféle szervezet ellen nem megyünk, hanem velük vállvetve szeretnénk a leghatékonyabban dolgozni, az erdélyi magyar lakta területeken leghatékonyabban végezni az érdekképviseletet. Felelősségteljes politizálást végzünk azért, hogy az eddig talán eltávolodott, politikából kiábrándult szavazópolgárokat megszólítsuk” – mondta el Helmeczi Tibor, az MPP megyei elnöke, egyben országos választmányi elnök.

„Tisztulást hoz”

Zatykó Gyula elmondása szerint a nemzeti jobboldalt képviselő EMNP és MPP egyesülése az „erdélyi magyar politikai palettán tisztulást hoz”. „Első lépésként ebben az évben már közösen fogunk ünnepelni március 15-én, és várjuk az összefogást megbontó RMDSZ álláspontjának változását is. Mi felajánlottuk, hogy legyen teljes egység március 15-e megünneplésében, ezt az RMDSZ visszautasította, megbontva azt az egységet, ami ahhoz kellene, hogy a nemzeti ünnepet tisztességesen megünnepeljük” – jegyezte meg az EMNP országos alelnöke.

„Biharon és Székelyhídon, ahol MPP és EMNP is működik, a hét százalékos választási küszöböt bevállalva megpróbálunk az EMSZ listáján indulni. Mindenki nagy bizalommal és örömmel fogadta az összefogást, és reménykedünk abban, hogy az eredmények sem fognak elmaradni” – mondta el Méhes Zoltán megyei alelnök. Mivel az említett két településen mindkét pártnak jelenleg is vannak képviselői a helyi tanácsban, ezeken a településeken nagyobb sikerre számítanak – hangzott el. A Magyar Polgári Párt Bihar megyében Bihar és Székelyhíd mellett Berettyószéplakon, Hegyközpályiban és Köbölkúton van jelen. Még folynak a tárgyalások arról, hogy hol ki fog indulni, utóbbi két településen kérdéses az indulás.

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában