Viharkárok

2020.02.06. 08:49

Komoly károkat okozott a szélvihar Nagyváradon és a megyében

Áradások, kidőlt fák, leszakadt tető, megrongálódott személyautók „kísérték” a Bihar megyén végigsöprő esőzések és szélviharok útját.

Törő Enikő

A Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség közleménye szerint keddről szerdára virradóan nyolc viharkár-elhárítási akcióban vettek részt Bihar megyében a tűzoltók. Nagyváradon a Blaise Pascal, Lukács György (Nicolae Jiga) és Uzinelor utcákon történt esetek miatt riasztották őket: két fa dőlt ki, egy-egy autóra, valamint egy harmadik az úttestre.

Szerdára virradóan nyolc viharkár-elhárítási akcióban vettek részt Bihar megyében a tűzoltók. Fotó: ISU

Szentandráson négy telefonpózna dőlt az útra, Fugyivásárhelyen (Oşorhei) egy reklámtábla szakadt le, Félixfürdőn pedig az útra esett faágak okoztak problémát. Genyétén (Ghenetea) szintén telekommunikációs oszlop dőlt az úttestre, a margittai tűzoltók szálltak ki a helyszínre, Barátkán (Bratca) pedig az élesdieket riasztották kárelhárításra, ugyanis az útra esett letört ágak akadályozták a közúti forgalmat.

Szerda reggelre már nemcsak a szél és az eső okozott gondot, sokak meglepetésére havazott is a megye egyes részein, főleg dombos területeken, hegyvidékeken, többek között Sólyomkővár (Şinteu), Élesd és Belényes környékén is. Havazás miatt közúti balesetről ugyan lapzártánkig nem érkezett hír, de a közösségi oldalakon többen panaszkodtak a megnehezedett közlekedés miatt, több útszakaszon torlódás alakult ki. A 108H jelzésű megyei úton, a Feketeerdő (Pădurea Neagră) és Papfalva (Popeşti) közötti útszakaszon például faágak estek a havas útra, melyeket az élesdi tűzoltók takarítottak el.

Az ISU közleménye arról számol be, hogy szerda kora délután, 4 óra alatt 11 bevetésen vettek részt. Többek között Oláhapátiból (Apateu) riasztották őket egy kidőlt villanyoszlop miatt, valamint autókra dőlt fák miatt Élesdről.

Élesden is károkat okozott a vihar. Fotó: alesdonline.ro

Szintén Élesden az alesdonline.ro híradása szerint egy tömbház tetőszerkezetének egy része két személyautóra zuhant. Nagyváradon szerdán a vihar további anyagi károkat okozott, és a járókelőkre is veszélyt jelentett. Az egyik nagyváradi áruház, a Jumbo óriásfelirata félig leszakadt az erős szél miatt, később daruval távolították el, nehogy személyi sérülést okozzon. Dél körül a Cicero-tömbház tetőszerkezetének egy része szakadt le, egy személyautóban is kárt okozva. A tűzoltók néhány perc alatt kiértek a helyszínre a kárelhárítás miatt. A közösségi oldalakon számos fotót tettek közé, néhány perc alatt kommentáradat alakult ki, az egyik felhasználó azt írta: „Pont akkor néztem ki az ablakon, azt hittem képzelődök, egész egyszerűen felkapta a szél a tetőt!” A délutáni órákban a Gr. Andrássy Gyula (Horea) utcán egy közvilágítást biztosító villanydrót szakadt le, az úttesten landolva, a Bumbacului utcán, illetve a Borsi úton pedig fák dőltek az útra.

Személyi sérülésekről egyelőre nem érkezett hír – bízunk benne, hogy később sem kell beszámoljunk ilyen esetekről.

 

Borítókép: Nagyváradon a Cicero-tömbház tetőszerkezetének egy

része szakadt le, Jósa Péter Attila felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában