Március 15

2020.02.20. 13:00

Deák tortával és Kossuth kiflivel is készülnek március 15-re

Két kilométer hosszú nemzeti színű szalagot és egy kosár kokárdát hozott ajándékba Berettyóújfalu önkormányzata a Bihar megyei és nagyváradi RMDSZ-nek, illetve Nőszervezetnek, melyeket tegnap délután a Fekete Sas-palotában szervezett közös sajtótájékoztatón adtak át.

Ciucur Losonczi Antonius

Pető Dalma RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy hatodik alkalommal történik meg a nemzeti színű szalagok átadása-átvétele, mely gesztust annak idején Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke kezdeményezett. Az együttműködés amúgy többéves múltra tekint vissza, és az idők folyamán több síkon zajló hagyománnyá nemesült. 2020 ugyebár a Nemzeti Összetartozás Évének lett nyilvánítva, ezért idén különös jelentőséggel bír a közös ünneplés, példamutatóan, remélhetőleg minél több fiatal bevonásával.

És hogy még „édesebbé” tegyék az összefogást, a szó minden értelmében, illetve valami új színt is bevigyenek a programokba, elkészítik a Deák tortát és a Kossuth kiflit, melyeket március 15. hétvégéjén kedvezményes áron lehet majd megvásárolni a Fan Ice cukrászdában, sőt, a vevők egy-egy marcipánkokárdát kapnak ajándékba.

Székely Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet nagyváradi elnöke úgy vélte: példaértékű az a valóban testvéri gondolkodás és cselekedet, mely a történelmi Biharország magyarságát jellemzi. Mint megfogalmazta, az ajándékozás és a szalag felhasználásával történő kokárdakészítés, az együtt imádkozás és ünneplés valamennyiünket megerősít abban a hitben, hogy van közös jelen számunkra és jövő a gyermekeinknek. „Hőseink emléke aranyozza be minden tavaszunkat, adjon erőt és szolgáltasson példát az év többi napjára!” – tette hozzá.

Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője röviden felvázolta azt a folyamatot, mely a közös emlékezésben csúcsosodott ki, a rendszerváltozástól kezdve a magyar kultúrával kapcsolatban való együtt gondolkodáson keresztül egészen napjainkig. Tette ezt annak reményében, hogy ezentúl semmi sem fogja ezt kettétörni. Mint megtudtuk, Berettyóújfalu közgyűlése egy olyan határozatot fogadott el, hogy a százéves évfordulóra való tekintettel 2020 Trianon-emlékév is legyen, Török Péter, az öttagú Trianoni Emlékbizottság elnöke a vonatkozó gazdag és tartalmas programsorozatot ismertette.

Muraközi István berettyóújfalui polgármester szintén azt emelte ki, hogy az összetartozás élményének átélése természetes kell legyen. Ennek jegyében idén március 15-én az ottani központi ünnepségen Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke fog beszédet mondani, este pedig berettyúujfalui küldöttség is részt fog venni a váradi fáklyás felvonuláson.

A sajtótájékoztató végén Pető Dalma és Székely Hajnal meghívták a magyarországi vendégeket az RMDSZ Nőszervezet által március 28-án szervezett Hölgyválasz elnevezésű tavaszváró nőnapi bálra, illetve felkérték Vitányi Istvánt, hogy legyen ennek fővédnöke.

Fotók: Alexandru Niţescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában