Maturandusz

2020.01.27. 15:28

Nagykorúvá lett művészetis diákok

Szalagavató ünnepségét tartotta az elmúlt csütörtök este a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében a Nagyváradi Művészeti Líceum XII. D (Negru Andrea tanárnő) osztálya. Voltak tanárparódiák és retrospektív vetítés, némi művészetis elemmel megspékelve.

Ciucur Losonczi Antonius

Elérkezett az ideje a Nagyváradi Művészeti Líceum XII. D osztály diákjai esetében is annak, hogy nagykorúvá legyenek, s ezt természetesen méltóképpen megünnepelték ők is, csütörtök este, a Partiumi Keresztény Egyetem dísztermében. Az összeállított vidám, pörgös műsorban látott tanárparódiáik szellemesek voltak, de nem sértőek, így a magukra ismerő tanerőknek nem volt okuk a megbántódásra. Egy-két hangszer is előkerült egy adott pillanatban, nemcsak a tehetség, hanem annak jeleként is, hogy azért mégiscsak egy művészetis osztályról van, az egymás mellé illesztett gyerek- és jelenkori képek pedig tovább fokozták a nosztalgikus hangulatot.

Beszédében Nagy Gabriella igazgatóhelyettes úgy fogalmazott: a velük való személyes kapcsolat teszi őket egyedivé, hiszen jó tanácsokat adni nekik ének-, hangszer-, grafika- vagy festészetórákon csak úgy lehet, ha a tanárok nemcsak tudnak róluk, de érzékenyek minden rezdülésükre, ismerik sajátos alkotási stílusaikat, erősségeiket. Szerinte a most megkapott második szalag (az első a születésükkor kapták a csuklóikra) egy hármas jelkép, annak a szimbóluma, hogy a szeretet, a barátság és a művlszet az, ami összeköti őket. A közös helyszín pedig maga az iskola, ahol ennek a jelképe az igazi tartalmi jelentése megszülethetett. „Én örülök annak, hogy a ti életetekben a Nagyváradi Művészeti Líceum és az osztályközösségetek volt az a közös pont, ahol a szoros kapocs kialakulhatott. A ma este az ünnepé. Legyünk büszkék gyermekeinkre!” – tanácsolta.

Negru Andrea osztályfőnöknő felidézte, hogy közülök 2012-ben hét gyermekkel találkozott először a régi iskolaépület udvarán, s egy, az V. C-t jelző táblával a kezében gyűjtötte be az aprócska ötödikes gyermekeket. A többi tizennyolcan a líceumi évek alatt gazdagították soraikat. Voltak nehezebb pillanatok is az osztály életében, de ez így van rendjén. „Ha útravalóul adhatnék nektek három dolgot, azok közül biztosan az első a magabiztosság lenne, hogy mindig tudjátok, mennyit értek. A második az erő lenne, hogy tudjátok követni álmaitok, a harmadik pedig a képesség, hogy megérezzétek, hogy mennyire igazán szívből szeretnek az emberek titeket” – jelentette ki.

A XI. D osztály is nagyon lelkesen készült a tizenkettedikesek maturanduszára, osztályfőnökük, Nagy Viola zenetanárnő külön erre az alkalomra dalszöveget írt, melyet egyben szellemi útravalónak is szánt. Az ünnepség a kitűzők feltevésével ért véget.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában