„Tündéri embermese”

2020.01.10. 11:40

Könyvbemutató: Trinidad messze van

Id. Kovács Levente Marosvásárhelyen élő, de Nagyváradhoz is erősen kötődő rendező Trinidad messze van című újabb regényét mutatják be szerda este az Ady Endre Emlékmúzeumban. A szerző, illetve színművészek részleteket olvastak fel belőle.

Ciucur Losonczi Antonius

Molnár Judit magyartanárnő, közíró köszöntötte az érdeklődőket, arra biztatva őket, hogy „kattanjanak rá” a bemutatandó regényre. Szerinte műfajilag ez egy „tündéri embermese” (nem emberi tündérmese), melyben ugyanúgy, mint a mesékben, a jó és a rossz küzd egymással, illetve mindenki elnyeri a méltó jutalmát vagy büntetését. Ez így egyszerűen hangzik, de valójában a cselekménye bonyolult, fordulatokban gazdag, és vannak benne olyan csavarok, amik miatt tényleg nehezen lehet abbahagyni az olvasását. Megjegyezte: a vége felé egy kicsit dühös lett, mert azt hitte, hogy ebbe a történetbe is begyűrűdzik a mindent elárasztó amerikai giccs, de aztán a felháborodása alábbhagyott és a befejezés kielégítette az abszurd felé hajló igényét.

A témája amúgy népszerű, manapság különböző kontextusokban emlegetik. Nemcsak tiszta, őszinte érzéseket ábrázol a szerző, hanem van benne pedofília és perverzitás, szexuális orgia is. Röviden a lényeg: egy házaspárnak gyermeke születik, de az anyuka szülés utáni depresszióba esik és szanatóriumba kerül. Így elkezdődik a közös élete az apukának, aki tornatanár és atlétikaedző és a lányának, aki tehetséges távfutóvá cseperedik. Sajátos, mély, felbonthatatlan ragaszkodás köti őket egymáshoz. Ők a jók, a rosszak csapatát pedig két „boszorkány”, azaz a férfi kegyeire pályázó nőszemélyek és a Securitate erősíti, ugyanis a cselekmény az elmúlt rendszer utolsó pillanataiban játszódik.

Id. Kovács Levente azt mondta: gyerekkori olvasmányai kötik Trinidadhoz, ehhez a kalóztörténetekkel fűszerezett, romantikus szigetvilághoz, a regény címének az ötlete innen származik. Jókai is írt kisregényt az Antillákról A kalózkirály címmel, de akár J. F. Cooper A vörös kalóz című regényét is említhetné. A cím utalás arra, hogy talán létezik még egy távoli hely a világon, ahol az embernek lehet reménye valami jobbra. Tulajdonképpen egy thrillert írt, melyben sokfajta viszony jelenítődik meg alapkonstellációként, családi, társadalmi, nemzetiségi, szerelmi. A főszereplőkön kívül (apa, anya, lánya) nem csak fiktív, hanem valós szereplők is feltűnnek, mint például Melina Mercouri színésznő, görög kulturális miniszter.

A regényből ifj. Kovács Levente, Joó Renáta és Kocsis Anna színművészek olvastak fel részleteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában