Kevés a hó

2020.01.07. 15:48

Késik az idei síszezon

Az új év sem hozta meg azt a mennyiségű havat, amelyre szükség lenne a Bihar megyei sípályák biztonságos használatához. A vakmerőbb sportolók azonban így is „lécre szállnak”, emiatt azonban többen sérüléseket is szenvedtek az elmúlt napokban.

Törő Enikő

A Bihar megyei sípályák állapotáról és a hegyvidékeken történő balesetekről Pintér István, a Bihar Megyei Hegyimentő-szolgálat vezetője számolt be lapunknak. A ritka és kis mennyiségű havazás miatt az elmúlt időszakban alkalmatlanok voltak mind a biharfüredi (Stâna de Vale), mind a Bihar-hágói (Vârtop) pályák a síelésre. Ennek ellenére többen megpróbálkoztak ezzel, többnyire sikertelenül, sérülések is történtek. A múlt szombati havazásnak köszönhetően azonban a biharfüredi pályát vasárnap már biztonságosan lehetett használni, az időjárástól és a síelők számától függ, hogy a napokban ez így marad-e. A Bihar-hágón még mindig nincs elég hó ahhoz, hogy a sípályákat biztonságosan lehessen használni, emiatt egyelőre csak a székes felvonó működik, ami a szép panoráma miatt igen népszerű. Az egyik Bihar-hágói, kisebb pályán annak adminisztrátorai hóágyukat használtak ahhoz, hogy a pályát használhatóvá tegyék, ezt valamennyire el is simították, így vasárnap elég jó állapotban volt, fejtette ki lapunknak Pintér István. Hozzátette: a régebbi, nagy pálya vasárnap még „szántóföld” volt.

A hegyimentő-szolgálat információi szerint 2019. december 30-tól tegnapi lapzártánkig Biharfüreden nyolc baleset volt, a Bihar-hágón pedig öt. Ezek nagy része kisebb zúzódás volt, illetve nyílt sebeket, vágott sérüléseket kellett ellátni.

Pintér István felhívta a kirándulók figyelmét arra, hogy óvatosan közlekedjenek mind személyautókkal, mind gyalog, ugyanis a hegyekben sokan bérelnek ATV-t, ezekkel pedig a közutakon, figyelmetlenül közlekednek. Felháborító és nyugtalanító a tény, tette hozzá, hogy az ATV-sek miatt az elmúlt időszakban több baleset is volt. Karácsony óta körülbelül tíz olyan esetről érkezett hír, melyben ilyen jármű volt érintett: például felborultak vele, illetve személyjármű karambolozott azért, mert kénytelen volt kikerülni, nem beszélve arról az esetről, amikor verekedés tört ki, mert magánterületre hajtottak be a négykerekű járművel. Információink szerint a legtöbb alkalommal az ATV-ket a turisták bérlik (kevés van magántulajdonban), a főbérlő pedig nem kötelezi a vezetőket arra, hogy megfelelő felszereléssel használják, továbbá szabályozás sincs arra, hogy hol, mely utakon haladhatnak a járművel.

Bár a síelőknek nem kedvez az időjárás, és az ATV-sek miatt jobban oda kell figyelni bizonyos környékeken, az említett turistaközpontok így is népszerűek. Biharfüreden a hófánkpályák a kis mennyiségű hó ellenére is jól és biztonságosan működnek, illetve sokan szánkóznak, fényképezkednek – a Bihar-hágón is. Több büfé és vendéglő tart nyitva, ahol a meleg italok mellett friss, grillezett étellel várják a turistákat.

Borítókép: A szerző felvétele

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában