Báloztak és jótékonykodtak

2020.01.28. 10:09

Hagyományos bál sokszínű programmal Székelyhídon

A XII. Magyar Kultúra Napi Bált tartották meg szombaton este Székelyhídon, melynek mintegy kétórás megnyitójában ünnepi beszédek hangzottak el, és a szó szoros értelmében színes program várta a megjelenteket.

Rencz Csaba

A szombati nap különleges eseményei már délelőtt megkezdődtek Székelyhídon: a strandnál, mely a helyi, a dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó Gyermek Jézus Gyerekotthon szabadidőközpontjaként működik, alapkő letételére került sor. Ami valójában nem is az lett végül, hanem emlékoszlop megáldása, erről Böjte Csaba szerzetes, az alapítvány elnöke elmondta: az alapköveket és azok helyét általában elfeledjük, de egy emlékoszlop megmarad. Utóbbit annak jeléül állították, hogy tavasszal megkezdik a szabadidőközpont bővítését egy németországi szervezet támogatásával, előbb 40, majd 80 gyerek befogadására alkalmas, összkomfortos bungalókat fognak építeni táboroztatási céllal. Ugyanakkor az emlékoszlop az első stációja is annak a „szerelemösvénynek”, mely kilenc megállóból fog összetevődni, s mely a Petőfi Sándor-Szendrei Júlia házaspár szerelemtörténetének mentén gondolkodtat el a párválasztás, a családalapítás és a családi élet sarkalatos kérdésein. „A család a legfontosabb, a legszentebb érték, amiért érdemes élni” – mondta Böjte Csaba (a projekt részleteire visszatérünk).

Délben ugyancsak Böjte Csaba celebrált szentmisét a helyi római katolikus templomban, ezek után került sor este a bálra a Múzeum épületében. Az elegáns érkezőket Béres Csaba polgármester és Csuka József alpolgármester fogadta, illetve egy-egy pohár pezsgő. A megnyitó mintegy félórás késéssel, de a hagyományos bevonulással kezdődött: a már említett gyerekotthon lakói a polgármester és szerzetes vezetésével vonultak a múzeum Szent László termébe.

Érkeznek a gyerekotthon lakói a székelyhídi bálterembe. A szerző felvételei

A műsorvezetői feladatot ellátó Fekete Katalin felelevenítette: hagyományteremtő szándékkal tartották meg a bált először 2009-ben, ahogyan akkor is, most is a polgármester kezdte a köszöntők sorát. Béres Csaba egyebek mellett köszönetet mondott a résztvevőknek, hogy jelenlétükkel mindig hitet adnak a szervezőknek: idén két nap alatt elfogytak a belépők, mintegy 260-an voltunk jelen. Ezzel a bállal Székelyhíd „becsempészte” magát Bihar megye kulturális életébe, fogalmazott a polgármester, aki a később felszólalók mellett köszönthette Pásztor Sándort, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnökét, Biró Rozáliát, a szervezet parlamenti képviselőjét, Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettest, és néhány környékbeli polgármester kollégáját is.

Egyetemi felajánlás

Az esemény fővédnöke Belánszky-Demkó Zsolt, a budapesti Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára volt, aki elfogadta ugyan a felkérést, de egyéb diplomáciai teendői miatt nem jöhetett el, üdvözletét munkatársa, Névai Gábor adta át, aki beszédében úgy vélte: akkor tudjuk érvényesíteni érdekeinket, ha a bárhol élő magyarok szót értenek egymással. Nem feladata senkinek a világ összes gondját megoldani, de feladatunk segíteni azoknak, akiknek tudunk, fogalmazott, miközben átadta a minisztérium ajándékait Böjte Csabának, illetve a helyi otthonnak. Az utóbbiban nevelkedő gyerekek mutattak be népzenés-néptáncos koreográfiát ezután (Hercz Vilmosnak, a Debrecen Népi Együttes vezetőjének betanításával), majd dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) rektora, az esemény kulturális védnökeként állt a mikrofonhoz. Egyebek mellett a szomszédos Kiskerekiben eltöltött gyerekéveinek emlékei mentén beszélt az Érmellék gazdagságáról, sokszínűségéről, a kultúra fontosságáról, ugyanakkor egy igen nagy horderejű bejelentést is tett: nem kézzelfogható ajándékot hozott a gyerekotthonnak, hanem – ahogyan fogalmazott – „a talpra állított regionális egyetem” vezetőségének felajánlását, miszerint azokat a Böjte Csaba otthonaiban élő fiatalokat, akik leérettségiznek, tandíjmentesen fogadják a PKE-n és annak kollégiumában is díjmentesen lakhatnak! Cseke Attila szenátor, az RMDSZ megyei elnöke egy történetet elmondva fejtette ki, hogy annak a közösségnek van jövője, melynek tagjai gondot viselnek egymásra, ahogyan ennek a bálnak is ez a célja.

Dr. Pálfi József rektor a PKE felajánlást is bejelentette

A házigazda városnak hat éve büszkeségei a Zajgó néptánccsoport tagjai, akik ezúttal csíkszentdomokosi táncokat adtak elő, majd Szabó Ödön képviselő kapott szót. Az RMDSZ megyei ügyvezető elnökének felvezetésére a jelenlévők tapssal köszöntötték az előző napon születésnapját ünnepelt Böjte Csabát, kinek munkáját méltatta a politikus. Kifejtette: döntéseket négy alapelv mentén hozunk általában, ezek a biztonságérzet, a haszonelv, a népszerűség és a helyesség. Böjte Csaba utóbbit helyezte az előbbiek mindegyike elé, élő példát mutatva mindannyiunknak.

A Zajgó néptánccsoport csíkszentdomokosi táncot adott elő

Belga vendégek

A szerzetes beszéde következett, aki a 100 éve történtekre helyezte a hangsúlyt, kifejtve, hogy Erdély népei az idők során sok jót tettek egymással, az addig felépítettek omlottak össze a trianoni döntés után. A „duzzogás” csak szegényebbé tesz, a határok húzogatása nélkül kell megoldást találni a helyzetre, amire szerinte a legjobb válasz, hogy idén szeptember 13. és 20. között Budapesten tartják az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amikor „minden nép fia együtt lesz Krisztus lábánál, a magyar fővárosban”. Ennek alkalmából, a programon felül, mindjárt mikrofonhoz is szólította Zsuffa Tünde írót, a kongresszus sajtófőnökét, aki tolmácsolta Erdő Péter bíboros meghívását az eseményre, úgy vélve, hogy „amit a politika tönkretett, azt most valamilyen szinten helyrehozzuk”. Ezt követte a Himnusz éneklése, majd az idén megalakulása 25. évfordulóját ünneplő Tini Dance Center tagjai adták elő nyitótáncnak szánt koreográfiáikat. Ám a bál maga még ezzel sem kezdődött, hiszen Béres Csaba egy négyfős belgiumi delegációt köszönthetett: 30 éve vette fel a kapcsolatot Székelyhíddal Ecaussines, ennek alkalmából a házigazda elöljáró belga kollégájának, Xavier Dupont-nak adott át ajándékot, megköszönve mindazok munkáját, akik a három évtized alatt éltették a kapcsolatot. A programnak még mindig volt egy felvonása, talán a legszínesebb, a szó szoros értelmében: Stílus és tradíció címmel Hampel Katalin divattervező bemutatóját tekinthettük meg, mely, amint a cím is utal rá, ötvözi a modern és a hagyományos magyar öltözködési stílusjegyeket. A nem beavatottak számára meglepetésként hathatott, hogy nemcsak hivatásos manökenek viselték a budapesti szalon ruháit, hanem helyi kiválasztottak is (például a kulturális védnök, a polgármester és alpolgármester felesége, illetve utóbbiak gyerekei is), erre lehetőség van előzetes méretegyeztetés után. A bemutató erőssége volt szerintünk, hogy minden korosztályra és méretre gondolt, a zenei aláfestésről Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész operett-musical összeállítása gondoskodott.

Sikeres volt a tradicionális stílusú ruhák bemutatója

Csak mindezek után, a jó kétórás megnyitót követően kezdődött a bál a President zenekar muzsikájára, miközben már az előételt is felszolgálták. Az éjszaka folyamán bálkirálynőnek választották Asztalos Ildikót, udvarhölgyei Costin Ingrid és Csorba Nikoletta, a tombola fődíja idén is egy hajdúszoboszlói kikapcsolódás volt. Ugyancsak megtartották a jótékony célú aukciót, képzőművészeti alkotásokat és egyéb, erre a célra felajánlott tárgyakat árvereztek. A gyerekotthon javára 35.400 lej gyűlt össze, ami az adománygyűjtő dobozba tett összegek és egy vállalkozó felajánlása révén 40 ezerre kerekedett ki.

A borítóképen: A Gyermek Jézus Otthon lakói népzenés-néptáncos műsorral készültek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában