Pedagógus-továbbképzés

2020.01.08. 12:20

Akkreditált képzéseket indít az Országos Továbbképző Központ

Több pedagógus-továbbképzést indítana idén az Országos Magyar Továbbképző Központ, mely 2018 novemberében jött létre egy kormányhatározat révén. Ennek részleteiről számolt be lapunknak Demeter Emőke Csilla igazgató.

Törő Enikő

Mint megtudtuk, a központ 2018-ban jött ugyan létre, de a tényleges működése ekkor még nem indult be, ugyanis a szervezeti felépítése, illetve az igazgató kinevezése csak 2019 áprilisában történt meg a tanügyminisztérium által. A kezdeti időszakban adminisztratív tevékenységeket végeztek, többek között jövendőbeli kollégákat, szakembereket kerestek, partnerségeket igyekeztek kötni. Szeptember 1-jére már nagyjából kialakult a csapat, de még mindig vannak szabad helyek, tette hozzá. Jelenleg három módszertanos szakember dolgozik a központnál (hétre lenne szükség), illetve adminisztratív munkatársak is alkalmazásban vannak. A központ székhelye Nagyváradon van, az Ady Endre Líceumban.

A központ hiánypótlónak tekinthető Romániában, ugyanis magyar nyelvű, intézményesített pedagógus-továbbképzésekkel foglalkoznak. Az intézmény fő célja ily módon, hogy akkreditált, magyar nyelvű továbbképzést biztosítsanak a romániai magyar pedagógustársadalom számára. Eddig ennek a tevékenységnek nem volt intézményesített háttere, magyar nyelvű továbbképzésekkel leginkább civil és magánszervezetek, illetve a magyar nyelvű felsőoktatási intézmények foglalkoztak (BBTE, Sapientia, PKE).

Demeter Emőke Csilla, a központ vezetője

Az idei terveket tekintve: több akkreditált, magyar nyelvű pedagógusképzést szeretnének indítani, ennek háttérmunkái már elindultak, jelenleg három van folyamatban. A távolabbi tervek között szerepel a speciális nevelési igényű gyermekekkel való foglalkozás módszereinek, illetve egy digitális pedagógia képzésnek az akkreditáltatása. Demeter Emőke hozzátette: azért fontos az akkreditáció, mert így a pedagógusok a szakmai portfóliójukba is be tudják írni a képzéseket és azok kreditpontjait, ugyanis a romániai pedagógusok ötévente 90 kreditpontot kell gyűjtsenek továbbképzések révén. A cél az, hogy olyan képzéseket biztosítsanak, melyek hasznosak is, és fel is használhatóak a portfólióba, eddig ugyanis nem akkreditált magyar nyelvű tanfolyamokra jártak a pedagógusok, olyanokra, amelyek érdekelték őket, emellett pedig román nyelvűekre is, hogy a kreditpontjuk összegyűljön.

Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója

Vad Márta, az Ady Endre Líceum igazgatója kifejtette, hogy nagy öröm a magyar pedagógustársadalom számára a központ létrejötte. „Úgy gondolom, hogy a mai változó világban a diákjaink is gyorsan változnak, a pedagógusoknak pedig lépést kell tartaniuk mindezzel. A központ megfelelő hátteret fog biztosítani ahhoz, hogy modern, megfelelő képzéseket nyújtson, magyar nyelven. Matematikatanárként azt tapasztalom, hogy a diákokat úgy tudjuk lekötni és a figyelmüket elnyerni, hogy interaktív módon nyitunk feléjük, ennek megtanulásával is foglalkozik majd a központ” – fejtette ki az iskola igazgatója.

(Fotók: A szerző felvételei)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában