Büntetések

2024.03.04. 13:41

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Több mint 1900 személyt igazoltattak és közel 1200 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége március 1–3. között, amelynek fő célja az ittas vezetés visszaszorítása volt. A hétvégén zajlott 33 rendőri akcióban 401 rendőr, 143 csendőr vett részt, továbbá egyes bevetéseken jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1911 személyt igazoltattak, továbbá 1190 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 580 bírságot szabtak ki 320.456 lej értékben. Ezek mellett 32 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 21 a közutakon történt. A bírságok közül 500-at közúti kihágások miatt szabtak ki: 318-at gyorshajtásért, kilencet ittas vezetésért, 48-at a biztonsági öv használatának, nyolcat az elsőbbségadásnak az elmulasztásáért, ötöt szabálytalan előzésért, hármat szabálytalan parkolásért, továbbá 35 gyalogost és öt kerékpárost is megbüntettek. Kiegészítő intézkedésként 124 jogosítványt és 31 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajlott kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Jogosítvány nélkül, ittasan

Egy 34 éves váradi férfit állítottak meg a rendőrök március 1-jén 23.50 óra körül. A helyszínen elvégzett drogteszt pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőr pszichoaktív szerek hatása alatt ült a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, elvégezték a vérvizsgálatot is. Az ügyben folytatják a nyomozást. Március 3-án Nagyszalontán kaptak el egy ittas sofőrt, aki ráadásul jogosítvány nélkül is vezetett. A szondáztatáskor kiderült, hogy a légalkoholszintje 0,41 mg/l volt. Az elmúlt hétvégén további három ittas sofőrt kaptak el a megye útjain. Egy 50 éves dévai (Hunyad megye) férfi légalkoholszintje 1,17 mg/l volt, egy 59 éves tenkei férfié 0,93 mg/l, egy 61 éves cséffai férfié 0,75 mg/l. Jogosítvány nélkül vezetett egy 30 éves Dolj megyei férfi, őt Margittán kapták el a rendőrök. Mindegyik esetben eljárást indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!