Nyomozás

2024.02.14. 15:41

Szándékosan lőtte le a szomszédja kutyáját

Illusztráció

BN-összeállítás

Házkutatást tartottak a Bihar megyei fegyver-, robbanó- és veszélyes anyagok szolgálatának rendőrei szerdán a Belényes községhez tartozó Gyalányban (Delani), egy 57 éves erdész otthonában, aki a gyanú szerint a háza ablakából lőtte le az egyik szomszédja kutyáját. Az eset múlt pénteken, fényes nappal történt, délelőtt 10.40 óra körül – írja forrásaira hivatkozva a Bihoreanul, később az információt megerősítette a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság is. A kölyökkutya egy adott pillanatban kiment az utcára, majd megpróbált visszamenni a kapu alatt, amikor meglőtték. A lövés a szemközti házból dördült el, amit a kutya gazdája fedezett fel, miután megnézte egy másik szomszéd térfigyelő kamerájának felvételeit. A sérült négylábúnak még sikerült visszamásznia a ház udvarára, ahol végül kimúlt.

Mivel az elmúlt években a férfi három kutyáját ugyanígy ölték meg, értesítette a rendőröket, akik a helyszínen megkezdték a nyomozást. A lelőtt kutya tetemét elszállították boncolásra, a gyanúsított fegyvereit pedig lefoglalták. A gyanúsított férfi a Bihardobrosdi Erdészeti Kerület erdésze és vadász is.

A nyomozás során kiderült, hogy az erdész nemcsak a lőfegyverhasználati tilalmat szegte meg, hanem egy olyan sportlövő fegyverrel lőtt, amit csak szigorú feltételek mellett és csak engedéllyel rendelkező lőtereken használhatott volna. A szerdai házkutatást követően a gyanúsítottat bekísérték kihallgatásra a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság székhelyére, ezután elrendelték a 24 órára való őrizetbe vételét, február 15-én pedig meg kell jelenjen a Belényesi Bíróság mellett működő ügyészségen további intézkedések miatt.

A férfit jelenleg azzal gyanúsítják, hogy szándékosan és jogtalanul ölt meg egy állatot, és hogy jogtalanul használt egy halálos lőfegyvert. Előbbi bűncselekmény 2-től 7 évig terjedő, míg utóbbi 1–5 év közötti szabadságvesztéssel büntethető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!