Biztonság

2023.12.30. 12:43

Közel ezer rendőr felel a közbiztonságért szilveszterkor

Több mint 900 rendőr lesz szolgálatban Bihar megyében december 30. és január 2. között – derül ki a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közleményéből.

Illusztráció

Erdon-összeállítás

Az óesztendő utolsó napjain és az új év kezdetén a rendőrség alegységei egyrészt a megelőzésre, illetve a törvény betartására helyezik a hangsúlyt. Naponta több mint 115 autós és gyalogos járőrcsapat felel a megye biztonságáért, illetve a gyorshajtók kiszűréséért. Különös figyelmet szentelnek szilveszter éjszakáján a közbiztonság fenntartásának, a rendőrök ezen az estén jelen lesznek az utcákon, forgalmas tereken, illetve a szilveszteri mulatságok környékén. A közlekedési rendőrök a megye útjain felügyelik a biztonságot, ugyanakkor a hatóság jelen lesz a vonatállomásokon, vonatokon, reptéren is. A rendőrség a felelősségteljes magatartásra hívja fel az autóvezetők figyelmét, akiket arra kérnek, tartsák be a sebességkorlátozásokat, illetve az útviszonyoknak megfelelő sebességet, ne eszközöljenek veszélyes előzéseket, valamint tartsák be a követési távolságot.

A kellemetlenségek elkerülése végett a rendőrség egy sor tanácsot intéz az állampolgárok felé. Ügyeljenek értékeikre a zsúfolt helyeken, piacokon, üzletekben, tömegközlekedési eszközökön. Győződjenek meg arról, hogy bezárták a lakást, amikor elhagyják otthonaikat! Ne engedjenek be idegen személyeket otthonaikba, bármilyen ürüggyel is próbálkoznak. Ha az idegen személyek arra hivatkoznak, hogy bizonyos intézmények képviselői, kérjék el igazolványukat! Ne dőljenek be az alkalmi ajánlatokat kínáló árusoknak, portékáik gyakran hamisítottak vagy bűncselekményből származnak. Ne hivalkodjanak javaikkal, amikor nyilvános helyen tartózkodnak. Ne hagyják felügyelet nélkül a gyerekeket, illetve ne engedjék, hogy látható helyen tartsák maguknál a lakáskulcsot. A pirotechnikai eszközöket csak a törvény által előírt helyszíneken és körülmények között használják! A pirotechnikai eszközök illegális birtoklása börtönbüntetéssel sújtható! Ne álljanak le különböző jótékonysági ügyekkel „foglalatoskodó” személyekkel, ugyanis ők gyakran csalók, akik e módon próbálkoznak átveréssel. Kerüljék az erőszakos provokációkat, konfliktusokat; amennyiben ez mégsem sikerül, hívják a 112-es sürgősségi telefonszámot! Kerüljék a túlzott alkoholfogyasztást! Bármennyire is sietnek, tartsák be a közlekedési szabályokat, akár autóvezetők, akár gyalogosok! Az élet elsőbbséget élvez!

Ha hosszabb időre elhagyják otthonaikat, ne közöljék a közösségi oldalakon utazásuk részleteit, ugyanis távollétükben könnyen betörők áldozatai lehetnek. Amennyiben saját autóval indulnak útnak, utazás előtt érdeklődjenek az időjárási körülményekről, útviszonyokról. Indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a gépjármű megfelelően működik, érvényes a kötelező biztosítás és az időszakos műszaki vizsgálat (ITP). A rendőrség közleményében emlékeztet arra, hogy július 13-tól életbe lépett az a törvény, amelynek értelmében letöltendő börtönbüntetéssel sújtható az az autóvezető, aki ittasan, kábítószer hatása alatt vagy jogosítvány nélkül okoz halálos közúti balesetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!