Fő az elővigyázatosság

2020.01.17. 09:28

Rosszul szigetelt kémény okozhatta a tüzet Hegyközpályiban

Lángok csaptak fel tegnap reggel egy hegyközpályi ház manzárdjában, illetve tetőzetén. A Bihar Megyei Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) nagyváradi csapatát 10 órakor riasztották, akik négy tűzoltóautóval és egy sürgősségi mentőautóval szálltak ki a helyszínre. A lángokat körülbelül egy óra alatt sikerült megfékezni, majd tűzfészkek után kutattak. Miután átfésülték a házat, arra a következtetésre jutottak, hogy egy helytelenül megépített, rosszul szigetelt kémény okozhatta a tüzet.

A ház 52 éves tulajdonosát elsősegélyben részesítették pánikroham és enyhe füstmérgezés miatt. A hölgy először elutasította a kórházi kezelést, azonban később, a füstmérgezés miatt mégis beszállították a megyei kórházba. Nemcsak őt, hanem két kutyát is kimentettek az ISU tűzoltói, akik a földszinten tartózkodtak. A lángokban a manzárd és a tetőszerkezet odaveszett, de a földszinti lakrész sértetlen maradt.

Fő az elővigyázatosság

A katasztrófavédelmi felügyelőség rendszeresen ad ki olyan közleményt, melyben felhívja a lakosok figyelmét arra, milyen fontos a téli időszakban a fűtésrendszer megfelelő karbantartása, gyakori ellenőrzése. A túlzott áramhasználat, az elektronikai eszközök túlterhelése mellett a legnagyobb veszélyt az elhanyagolt fűtésrendszer jelenti. Ne használjunk elavult, meghibásodott fűtésrendszert vagy fűtőeszközöket, ezeket ne hagyjuk felügyelet nélkül, amikor aktívak, illetve a kályhák beizzítása előtt mindenképp tisztítsuk ki a kéményeket, ellenőrizzük szakemberek segítségével azokat. A kémények alapos leszigetelése is elengedhetetlen, a felcsapó hő, füst, szikrák véletlenül se érintkezhessenek az ekörül lévő gyúlékony anyagokkal. A kályha megépítése során semmiképp ne alkalmazzunk alternatív, improvizált megoldásokat, ne használjunk ilyen eszközöket. A legjobb, ha mindezt a szakemberekre bízzuk. Használatkor a kályhát ne terheljük túl, ne hagyjuk nyitva az ajtaját, és helyezzünk elé egy fémtálcát, ha esetleg kipattan belőle a parázs. Nagyon fontos, hogy figyelembe vegyük az előírásokat, hiszen egy ehhez hasonló tűzeset bárhol, bárkivel előfordulhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!