Helyi életstílus

2019.11.13. 14:16

Szent Mártont ünnepelték az ovisok 

Közel kétszáz gyereknek és azok szüleinek, ismerőseinek biztosított alkalmat az együttlétre Márton-nap előestéje. A jó hangulatú eseményt a nagyváradi Szent László Óvoda lelkes kis csapata szervezte a Szent László Líceumban.

Közel kétszáz gyereknek és azok szüleinek, ismerőseinek biztosított alkalmat az együttlétre Márton-nap előestéje. A jó hangulatú eseményt a nagyváradi Szent László Óvoda lelkes kis csapata szervezte a Szent László Líceumban.

Mindenki jókedvre derült azon a rendezvényen, melyet vasárnap este szerveztek a Szent László Líceumban. Ennek hagyománya tíz évre nyúlik vissza, amikor az ötletgazda Kiss-Király Tünde óvónő utánanézett annak, hogy milyen jellegzetes római katolikus ünnep van november elején. A Márton-napra azért esett a választás, mert amellett, hogy vallási szempontból jelentős (Tours-i Szent Márton élete és példája), lehetőséget kínál arra is, hogy a gyermekek számára látványos programokat szervezzenek. Ott van ugyebár a libás történet, valamint különféle ügyességi és kézműves foglalkozásokat is lehet rendezni. Szabó Emese óvodavezetővel átbeszélték ezt, és innentől kezdve rendszeresen minden évben megemlékeznek Szent Mártonról, váltakozó formában. Így volt, amikor csak az ovisok működtek közre, és helyszínül szolgált már az azóta lebontott Ady-központ, valamint a Szent László óvoda udvara is.

Az építkezés miatt az idén az utóbbi nem befogadóképes, így a Szent László Római Katolikus Líceumban gyűltek össze kicsik és nagyok. A forgatókönyv viszont nagyjából ugyanaz volt, mint eddig. A Márton-naphoz köthető népszokásokból merítkezve lelki feltöltődés gyanánt rengeteg érdekes műhelymunkába lehetett bekapcsolódni, és a dekorációk is az ünnepre utaltak. Volt többek közt kukoricafejtés, csutkavárépítés, élő libának a simogatása, „libaverés” és erőpróba (egy botra tengeriket helyeztek). Elkészítették Márton bábfiguráját, és üveggolyókat lehetett gurítani a libafigurák szemeinek helyére.

A meghívott Szabó Ervin váradolaszi plébános volt, aki interaktív előadást tartott a gyerekeknek Szent Márton életéről, bevonva őket is a játékba. A nagy népszerűségnek örvendő lámpásgyújtás sem hiányozhatott, mely az udvaron történő tűzgyújtással együtt azt jelképezte, hogy a világosságot el szeretnék vinni másoknak is. Ugyanakkor a gyerekek babapiskótákat kaptak azzal a feladattal, hogy megosszák ezeket a szüleikkel. Ezzel is a jótékonyságra nevelték, lelkileg a nemes cselekedetekre készítették fel az aprónépet. Libazsíros kenyeret és libahúsfalatkákat lehetett fogyasztani és szőlőüdítőt inni (mert ugyebár Szent Márton az újbor bírája). A talpalávalóról egy népi zenekar gondoskodott, Dallos Levente és csapata, hiszen arról se szabad megfeledkeznünk, hogy táncház is volt.

Megtudtuk azt is, hogy az óvodának van egy betlehemi szoborcsoportja, az adományokból ezt szeretnék felújítani, illetve tartós élelmiszereket is vásárolnak ezekből.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!