Kiemelkedő eredmények

2023.09.02. 08:00

Csúcsot döntött a részvétel a nyári diákmunka programban

Csúcsot döntött a részvétel a nyári diákmunka programban, amelybe az eredetileg tervezett 26-27 ezer helyett több mint 29 700 diákot tudtak bevonni – mondta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

MW

Diákmunkások tankönyveket készítenek elő szállításra Üllőn, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) raktárában 2021. augusztus 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Czomba Sándor hozzátette, a program támogatására biztosított 3,5 milliárd forint végül 3,8 milliárd forintra emelkedett.  

A korábbi évekhez hasonlóan a diákok 80 százalékát az önkormányzatok foglalkoztatták, de a programban résztvevők jelentős számban dolgoztak a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is. Mindez pedig azt üzeni, hogy a fiatalok akarnak és képesek dolgozni – mondta.

Czomba Sándor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy 

a program nyújtotta pénzkereseti lehetőség – a két hónap alatt megszerezhető nettó 140-170 ezer forint – sokat segített a diákoknak a családi kasszában vagy akár a jogosítvány megszerzésében.

Az államtitkár az M1 aktuális csatornán arra is kitért, hogy Magyarországon teljes a foglalkoztatottság, hiszen 4 millió 740 ezren dolgoznak. Ez részben óriási siker a korábbi évtizedek statisztikáihoz képest, részben viszont nagyon komoly kihívás – jegyezte meg.

Az államtitkár a Kossuth rádióban közölte, hogy Magyarország – matematikailag – nagyjából 300 ezer emberből álló munkaerőpiaci tartalékkal rendelkezik.

Felhívta a figyelmet arra: "a munkás kezet mindenképpen biztosítanunk kell" ahhoz, hogy a beruházások ide jöjjenek, illetve a már az országban működő cégek tovább tudjanak fejleszteni.

Czomba Sándor az M1 aktuális csatornán és a Kossuth rádióban is kiemelte, hogy 

amíg van magyar munkaerő és hajlandó dolgozni, addig őket kell foglalkoztatni, de ha már nincs elegendő számú magyar munkaerő, akkor vendégmunkásokban is gondolkodniuk kell. 

Utóbbiakról azonban elmondta, fontos, hogy akkor, annyian és azok jöjjenek, akik a gazdasági növekedés fenntartás szempontjából szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában