Bulvár-celeb

2023.11.19. 10:00

Ebből áll össze valójában a házi por: meglepő tényeket oszt meg a szakember (videó)

Jön a karácsonyi nagytakarítás, így nem árt tudni, mivel állunk szemben.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Fotó: VGstockstudio

Gyuris Rita növényorvos mindenféle érdekes tárgyról vesz mintát Plantprotecting nevű TikTok-csatornáján, majd kitenyészti azokat, hogy megmutassa azt, ami a szemnek láthatatlan, vagyis a megannyi baktériumot, gombát vagy poratkát a mintákban. A fiatal szakembert már több, mint százhetvenezren követik, különböző tippeket adva Ritának, hogy mi legyen a következő tesztje. A mostani szavazás eredménye pedig nem más, mint a házi por lett.

Szöszök, gombaspórák és mikroműanyagok
A karácsonyi nagytakarítás leggyűlöltebb része a portörlés, hiszen ahogy letakarítjuk, 1-2 nap után jön is az újabb réteg házipor a sík felületekre. De mégis miből áll össze a házi por, és minden esetben található-e benne poratka? Erre a kérdésre keresi a választ Gyuris Rita növényorvos, aki most a házi port vizsgálta meg mikroszkóppal.

Sztereó mikroszkóppal ruhákból kijövő szöszöket és apró kis fonalakat látunk. Poratkát akartam vadászni, de azt nem találtam sajnos

– részletezi a növényorvos a videó alatt, amiben azt látjuk, hogy mikroszkóppal egyre közelebbről vizsgálja a port, míg az jól nem látható szöszökké változik. Gyuris Rita azonban itt nem állt meg: a mintát fénymikroszkópba tette, hogy olyasmit is megmutasson, ami szabad szemmel nem látható.

Csillagszőrt, rengeteg mikroműanyag darabot és rengeteg féle gombaspórát is látni így

– mondja a videóban, amin el is szörnyülködnek a kommentelők.
A vizsgálat folyamata az alábbi videón tekinthető meg:

A Bors teljes cikke IDE KATTINTVA olvasható!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában