Hajdú-Bihar

2007.06.14. 20:08

Sárkányok kívülről, belülről

<p>Debrecen – Hivatásossá válásának tizennegyedik évadát zárta csütörtökön a Vojtina Bábszínház. – Többféle irányból támadó „sárkányokkal” kellett megküzdenünk az idényben – hallhattuk az igazgató szavait. <dia width="850" height="630" alt="Vojtina bábszínház 2007.06.14."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/Vojtina_b_bsz_nh_z_2007_06_14_/index.shtml , SERIE ,850,630)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.gif" border="0" width="13" height="10" alt="Vojtina bábszínház 2007.06.14." /></a></dia></p>

Asbóth Anikó értékelése szerint a színpadon és a játszószínházban általában sikerrel járt a társulat a csatában, ám a falakon túli világból érkező sárkányok – például az értékvesztés, a pénztelenség, az általános elbizonytalanodás, illetve az emberség, a tisztesség, a szavahihetőség gyakori hiánya, a viselkedéskultúra romlása – ellen folyamatosan harcolni kell.

Félszázezres publikum

Az évad fontos mozzanatait összefoglalva szólt többek között arról, hogy a 2006/2007-es idényben nézőszámot döntöttek: 43 ezernél is többen látták a nagyszínpadi előadásokat. A játszószínházi és a nyári programokat is hozzávéve – ám a hat kiállítás látogatószáma nélkül – pedig félszázezres közönséggel büszkélkedhetett a debreceni bábosház. Az évad legsikeresebb nagyszínpadi produkciójának a Brémai muzsikusok bizonyult.

A pécsi bábszínházi fesztiválon az időjárási körülmények dacára sikerrel játszották a Petőfi-klasszikust, A helység kalapácsát, amely a következő évadban ifjúsági bérlet alapjául szolgálhat majd. Asbóth Anikó említette: szép nap volt a Mutatványos majális is, a kultúrparkban – ahol a remények szerint 2008-ban felavathatják a Korngut-Kemény Bábmúzeumot.

„Babaprogram” készül

A játszószínházban tizenötféle játék várt kicsiket-nagyokat. Láposi Terka művészeti vezető összegzése szerint az ovis bérlet nagyon jól sikerült; 3200 gyerek látta Az állatok nyelvén tudó juhászt. A tapasztalatok szerint a kézműves-játszóházi foglalkozásokat szeretik gyerekek és szülők egyaránt, ám szembeötlő, hogy egyre kevesebb manualitást hoznak magukkal a gyerekek az iskolából.

A táncház, köszönhetően az élő muzsikálásnak, rengeteget fejlődött, a sajátos nevelési igényű gyermekeknek szóló programok pedig szintén sikeresek, csaknem negyven alkalommal mintegy hatszáz gyerek vett részt rajtuk, sokan szinte már hazajárnak a játszószínházba. A családi hétvégék egyik tanulsága: mivel gyakran hoznak igen kicsi babákat is a szülők, érdemes lesz kisgyermekprogrammal is készülni, 0-3 éves korúaknak.

Idesüss!

Persze, a nyár sem csupán a pihenésé: a Mutatványos Vitézekkel több fesztiválon is szerepel a Vojtina társulata, a játszószínház pedig a szalkszentmártoni színjátszótábor szakmai programjában vesz részt. Az új évadot augusztus 26-án kezdik majd, az egyre sikeresebb „Idesüss a figurásra!” című programmal.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!