Hajdú-Bihar

2007.06.01. 06:25

Miért kell három hónapot várni?

<p>Debrecen – Miért kell hónapokat várni a csontritkulás-vizsgálatra? – vetette fel Varga Gyuláné, a Napló egyik olvasója, azt követően, hogy megírtuk: a Kenézyben nincs várólista.</p>

Panaszának okát elmondta részletesen: márciusban kért időpontot, s június 18-ra kapott. Május közepén kiderült, hogy egy fontos családi ok miatt azon a napon mégsem tud elmenni a vizsgálatra, mert nem lesz Debrecenben. Ekkor – tehát jóval egy hónappal a tényleges vizsgálati időpont előtt – jelezte, hogy a június 18-a számára mégsem jó, azaz új időpontot kér. Kapott is: augusztus 16-ra.

Meglepően hosszúnak tartja a várakozási időt. Ezt a tapasztalatát osztotta meg a HAON-nal.

A kórház sajtóreferense, Szentgyörgyi János kérdésünket – Miért kell három hónapot várni? – Nyíri Ilona osztályvezető főnővérhez továbbította, aki válaszként elmondta: kizárólag a csontritulás-vizsgálaton van ilyen hosszú várakozási idő. Az Osteoporosis Centrum a megye és Debrecen teljes lakosságát látja el, illetve végzi a betegek gondozását. Más megyéből is több beteget gondoznak, akik ragaszkodnak ehhez az osztályhoz.

„A szakma szabályai szerint a csontsűrűség-vizsgálat nem tartozik a sürgős vizsgálatok közé. Eddig egy évben egyszer volt elvégezhető, idén áprilistól pedig csak kétévente lesz rá lehetőség. Emiatt várhatóan csökkenni fog a várakozási idő hossza” – tájékoztatott a főnővér. Eddig annyit tehettek – tudtuk meg továbbá, hogy bevezették a beteg-előjegyzési rendszert. Ez nem minősül várólistának. A gépet maximális terheléssel, napi két műszakban folyamatosan üzemeltetik, de az igények nagyok, és a kapacitást nem áll módjukban bővíteni. Ez az oka, hogy az előjegyzési idő így is 2-3 hónap. Sajnos, az ország más intézeteiben, osztályain sem rövidebb – tette hozzá a szakember.

Újabb kérdésünkre elmondta, hogy soron kívül csak azokat tudják megvizsgálni, akiknek a betegség súlyos előrehaladottságát már a röntgenkép is jelzi, illetve csonttörés következik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!