ERDON Országos hírek

2008.12.29. 09:36

Sok balesetet okoznak a gyalogosok

<p>Országos szinten, de Szatmár megyében is a gyalogosok okozzák a legtöbb közúti balesetet. Romániában a tavalyi évhez képest huszonöt százalékkal nőtt a közúti balesetek száma.</p>

Mindamellett, hogy ebben az évben jelentősen nőtt a közúti balesetek száma, az Országos Rendőrfelügyelőség statisztikái szerint a legtöbb baleset a figyelmetlen gyalogosok miatt következett be.  Országos szinten nemhogy valamelyest csökkenteni nem tudták — a közúti balesetek csökkentése közös uniós vállalás —, de jelentősen nőtt a közúti balesetek száma. Míg 2007-ben 8073 baleset történt az országban, addig idén ez elérte a tízezret, ami azonban még ennél is megdöbbentőbb, hogy a balesetben súlyosan megsérült személyek száma több mint 35%-kal nőtt a tavalyi évhez képest. A halálos áldozatokkal járó balesetek emelkedése nem volt ilyen drasztikus, de így is 166-tal többen haltak meg idén közúti balesetekben mint tavaly. A gyalogosok a több mint tízezer baleset egyötödét okozták, amelybe országos szinten 467-en haltak bele, és 1406-an sérültek meg súlyosan. Szatmár megyében is ugyanez a helyzet. A baleset kiváltói legtöbbször a gyalogosok, amelyet az út— és az időjárási viszonyoknak nem megfelelő sebességválasztás követ.

Őri-Pákay Franciska

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!