ERDON Valasztasok2008

2008.12.01. 16:48

Közismertebb bejutók: akik elsőre taroltak

<p>Adrian Nastase, Markó Béla, Verestóy Attila és Miron Mitrea is azok között van, akik már biztosan bejutottak a parlamentbe. Calin Popescu Tariceanu és Bogdan Olteanu például nem.</p>

Az új választási rendszer szerint azok kapnak rögtön a voksolás után automatikusan képviselõi vagy szenátori mandátumot, akik a választáson megszerzik a szavazatok 50%-át plusz 1 voksot. Akik ezt az eredményt nem érik el, azok (illetve pártjaik) várhatnak a visszaosztásra. A végleges eredmények még nincsenek meg, folyamatosan frissül a lista, azt azonban már tudni lehetett ma délután, hogy miként áll több közismert politikus.

Eszerint elérte az 50%+1-es eredményt például a PSD-s Adrian Nastase, aki Prahova megyében kapott mandátumot, 60,99 százalékos eredménnyel. Párttársa, Miron Mitrea Vrancea-ból került be a Szenátusba 58,05-tel. Maros megyében nem sikerült megszorongatnia az RMDSZ-es Markó Bélát ellenjelöltjének, dr. Kincses Elõdnek: Markó 65,13%-os eredménnyel szerzett szenátori mandátumot. Ugyanebbõl a megyébõl bekerült a Képviselõházba az RMDSZ három ismert politikusa: Borbély László (55,60%), Kerekes Károly (82,82%) és Kelemen Attila (55,15%). Hargita megyében befutó lett az RMDSZ színeiben Verestóy Attila, aki 60%-os eredménnyel szerzett szenátori mandátumot. Kovásznából összesen öt RMDSZ-es honatya szerzett egybõl mandátumot, köztük Albert Álmos szenátorit (55,62%), Márton Árpád és Olosz Gergely képviselõit (56,29, illetve 78%).

Más ismertebbek

Dolj megyébõl 64,2%-os eredménnyel szenátori mandátumhoz jutott Mircea GeoanaPSD-elnök. Ezzel szemben saját körzetében a részeredmények szerint csak harmadik lett Bogdan Olteanu, a Képviselõház eddigi elnöke, PNL-s politikus – a jelenlegi állás szerint õ nem is számíthat mandátumra. A visszaosztásra vár Calin Popescu TariceanuPNL-elnök, aki 45,4%-ot ért el választókörzetében. Bukarestben mások mellett képviselõi mandátumot szerzett a PD-L-s Silviu Prigoana (59,01%), Kolozsvárról pedig a Szenátusba került be egybõl a volt PD-L-s oktatásügyi miniszter, Mihail Hardau (50,16%). A vesztesek között tartják számon a Hargita megyei dr. Becsek-Garda Dezsõt, aki eddig RMDSZ-es honatya volt, de most az MPP támogatásával indult függetlenként – s a saját szavai szerint csúfos vereséget kellett elkönyvelnie. Egyébként lapzártánkkor úgy tûnt, egyetlen olyan független jelölt sem jutott be a törvényhozásba, aki az MPP támogatásával indult.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!