ERDON Országos hírek

2019.10.19. 13:08

Dăncilă a Cuc-Mezei konfliktusról: ha bebizonyosodik, hogy valaki vétkezett, kérlelhetetlen leszek

„Kérlelhetetlen" lesz, amennyiben bebizonyosodik egyik vagy másik fél vétkessége a TAROM leváltott vezérigazgatója, Mădălina Mezei és Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter közti vitában - jelentette ki pénteken Négyfaluban Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő.

„Kérlelhetetlen" lesz, amennyiben bebizonyosodik egyik vagy másik fél vétkessége a TAROM leváltott vezérigazgatója, Mădălina Mezei és Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter közti vitában - jelentette ki pénteken Négyfaluban Viorica Dăncilă ügyvivő kormányfő.

Dăncilă azt mondta, vitákat nem kommentál, de már kiküldte ellenőrző testületét a szaktárcához és a légitársasághoz is, és csak az igazság érdekli, de amennyiben beigazolódik, hogy valamelyik fél vétkes, kérlelhetetlenül fog intézkedni. A kormány korábban arról adott ki közleményt, hogy a miniszterelnök ellenőrző testületét kérték fel kivizsgálás lefolytatására a két intézménynél a sajtóban megjelent hírek nyomán. A Nemzeti Liberális Párt elnöke, Ludovic Orban ugyanis korábban azt nyilatkozta, hogy egyes TAROM-alkalmazottak szerint a légitársaság igazgatóját, Mădălina Mezeit azért menesztették tisztségéből, mert megtagadta annak a kérésnek a teljesítését, hogy a bizalmatlansági indítvány napján tartsa a földön a repülőket , és így akadályozza meg, hogy több mint húsz parlamenti képviselő Bukarestbe tudjon utazni az ország különböző pontjairól.

A médiában később olyan információk láttak napvilágot, melyek szerint Mezei megerősítette a hírt. A TAROM viszont arról adott ki közleményt, hogy a légitársaság igazgatótanácsa azért vonta vissza Mădălina Mezei ügyvivő igazgatói megbízatását, mert az igazgató nem teljesítette a szerződésében foglaltakat.

Răzvan Cuc ügyvivő közlekedésügyi miniszter péntek este cáfolta, hogy a repülők felszállásának megakadályozására kérte volna a bizalmatlansági indítvány napján Mădălina Mezeit, a TAROM vezérigazgatóját. Ugyanakkor beismerte, hogy megkérdezte a légitársaság vezetőjétől, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülővel utaznak.

Nem kértem, hogy bármelyik repülőt tartsa a földön, nem is állt volna módomban ezt kérni tőle, hogy tartsa a repülőket a földön. Csak műszaki problémák felmerülése esetén lehet földön tartani egy repülőt. Ha megtörténik, hogy műszaki problémák merülnek fel, azért nem a közlekedésügyi miniszter a hibás. Én nem kérhettem ilyesmit. Kitől kértem volna? A pilótáktól? A gépészektől? Vegyek ki egy anyacsavart vagy szenzort, vagy mit tehetnék én egy repülővel? (...) Valóban megkérdeztem Mezei asszonyt, kik azok a parlamenti képviselők, akik repülni készülnek, és hogy minden rendben van-e, rendben közlekednek-e a járatok. Én is, mint mindenki más, a forrásoktól, az ellenzéktől tudtam meg, hogy én akadályoztattam volna a repülőket - mondta Răzvan Cuc.

Az ügyvivő miniszter szerint Mădălina Mezei belebonyolódik saját hazugságaiba, mert egyszer járatok törléséről, aztán meg földön tartásról beszélt, egyszer négy, majd öt járatot említett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!