ERDON Országos hírek

2019.09.23. 15:24

Mânzatu: Kérni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy aktualizálhassuk az évekkel ezelőtt megkezdett projektek árait

Kérni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy aktualizálhassuk a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) évekkel ezelőtt megkezdett projektek árait - jelentette ki hétfőn Roxana Mânzatu európai alapokért felelős miniszter.

Kérni fogjuk az Európai Bizottságtól, hogy aktualizálhassuk a Nagy Infrastruktúra Operatív Programban (POIM) évekkel ezelőtt megkezdett projektek árait - jelentette ki hétfőn Roxana Mânzatu európai alapokért felelős miniszter.

2021-ben kezdődik és 2027-ig tart az Európai Unió (EU) új többéves pénzügyi kerete és ezzel együtt a POIM. Az új időszak beruházásokra elkölthető kerete Románia esetében meghaladja a 2,7 milliárd eurót, mutatott rá a miniszter.

,,Ami a 2017-2018-as vízbevezetési és csatornázási projekteket illeti az előző többéves pénzügyi időszakhoz (2007-2013 - szerk. megj.) képest, sajnos le vagyunk maradva. Ez egy olyan dolog, amit komolyan kell vennünk. Beszélni fogunk Brüsszelben az EB képviselőivel, kérni fogjuk, hogy aktualizálhassuk az évekkel ezelőtt megkezdett projektek költségvetését. Ma már más árak vannak a piacon, kedzve a fizetésektől a nyersanyagok áráig, és a költségvetést ezekhez kell igazítani" - mutatott rá Mânzatu egy fővárosban tartott szakkonferencián.

A román államnak elő kell készítenie egy integrált országos beruházási tervet, amelyből kitűnik, hogy az elkövetkező 10-12 évben milyen pénzekből és milyen régiókban végzi a befektetéseket annak érdekében, hogy eleget tegyen mind a csatlakozási szerződésnek, mind annak az elvárásnak, hogy a Románia településein legyen víz- és csatornahálózat. Romániának ugyanis az utóbbi terén elmaradásai vannak és büntetéseket kockáztat az EU részéről, szögezte le a miniszter.

A minisztérium adatai szerint a vízbevezetés terén jelenleg 44, különböző megvalósítási fázisban levő projekt van. Ebből 22 projekt esetében most készül a megvalósíthatósági tanulmány. Ezek Szeben, Bákó, Prahova, Mehedinţi, Krassó-Szörény, Neamţ, Călăraşi, Tulcea, Hunyad, Gorj, Vâlcea, Beszterce, Arad, Vaslui, Hargita, Brassó, Dâmboviţa, Máramaros, Giurgiu, Kovászna, Bihar és Maros megyében vannak.

Tizenegy projekt előrehaladott előkészítési fázisban van, ezek összértéke 2,61 milliárd euró (Szatmár, Suceava, Teleorman, Brăila, Ilfov, Szeben, Buzău, Argeş, Iaşi megye).

Az EB ugyanakkor 7 projektet már jóváhagyott, ezek értékre 1,22 milliárd euró. Ezek között van a Zsil-völgye, a Kolozs megyei Torda és Aranyosgyéres, illetve több más település Vrancea, Fehér, Galac, Temes és Szilágy megyében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!