ERDON Országos hírek

2019.05.26. 10:58

Alacsony a magyar részvétel a szavazókörzetekben

Rövid tájékoztatót tartott Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt követően, hogy kiértékelték az első választási adatokat.

Rövid tájékoztatót tartott Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke azt követően, hogy kiértékelték az első választási adatokat.„A kora délelőtti adatok szerint nagyobb a szavazási kedv a román vidékeken, mint a magyar településeken” – mutatott rá az ügyvezető elnök, majd hozzátette: a 10 órás részvétel magasabb, mint a korábbi EP-választásokon, illetve a 2016-os parlamenti választáson.

„Míg 10 órakor az országos részvétel 6.7 százalék, addig a magyarok 5.9 százaléka vett részt a választásokon. Ez azt jelenti, hogy 11,8 százalékkal maradt alul a magyar részvétel, a románokéhoz képest. Románia régiói közül Erdélyben a legalacsonyabb a részvétel. Az erdélyi magyarok által jelentős arányban lakott megyék közül Kolozs megyében kiemelkedő a részvétel, jelentősebb lemaradás Kovászna és Szatmár megyékben tapasztalható” – részletezte a 10 órási adatokról szóló tájékoztatójában az ügyvezető elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!