Postaláda

2024.05.07. 09:45

Ismét kirándultak a nyugdíjasok

Anderkó Katalin

A szeszélyes időjárás nem tudta eltéríteni a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesületének tagjait, akik kiránduláson vettek részt a Zsáka–Tiszadob–Máriapócs útvonalon. A zsákai kastélyt 1858-ban gr. Rhédey Gábor emeltette egy régi vár helyén. A birtokot és a várat (amely megsemmisült) a család Bethlen Gábortól kapta hű szolgálataiért. A mai kastély a 19. század jellegzetes építészeti stílusában, romantikus–historizmus stílusban épült. Rhédey Gábor halála után több család birtokolta a kastélyt. Az állandó kiállítás emléket állít gr. Rhédey Claudiának, aki házasság révén a brit uralkodó család tagja lett. Ő II. Erzsébet királynő ükanyja és III. Károly szépanyja.

Az Andrássyak Erdélyből származnak, ahol birtokot és nemesi címet kaptak. A legismertebb id. Andrássy Gyula (1823-1890), előbb magyar miniszterelnök, majd a közös monarchia külügyminisztere. Harcolt az 1848/49-es szabadságharcban, annak bukása után emigrációba vonult. Franciaországi tartózkodása alatt felfedezte a Loire menti kastélyokat, ami visszaköszönt a tiszadobi kastély építészeti stílusában. Tíz évi emigráció után visszatért az országba, bekapcsolódott a politikai életbe. Végigjártuk a tiszadobi kastélyt, amely fel van újítva, a földszinten megcsodáltuk a nagyszalont, a zenetermet, a könyvtárat, id. Andrássy Gyula dolgozó- és hálószobáját, az ebédlőket. Az ebédlő mennyezetét Rippl-Rónai József üvegablakainak rekonstrukciója díszíti. Az első emeleten betekintést nyertünk a család életébe, valamint id. Andrássy Gyula európai történelmi szerepére.

Máriapócs, a nyírségi kis falu története 1657-ben kezdődött, amikor a helyi bíró elhatározta egy templom építését hálából, hogy felszabadultak a török elnyomás alól. A templomban elhelyezett Mária kép (ikon) egy mise közben elkezdett könnyezni. A képet Bécsbe szállították, a helyiek több másolatot készítettek a képről. Csoda történt 1715. augusztus 1-jén: a másolat is elkezdett könnyezni. Ezután a Pócs nevű település neve Máriapócs és búcsújáró hely lett. A kistemplom helyett építettek egy új kőtemplomot. 1905-ben is könnyezett a kép. A tricentenárium alkalmából a templom tornyában elhelyezték a Békesség harangot.

Élményekkel  gazdagodva tértünk haza, mint mindig most is köszönjük kiránduló társainknak az együtt töltött szép napot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában