ERDON Országos hírek

2019.04.11. 10:56

Tízezer lejig terjedő bírsággal büntetik május 1-jétől az elektronikus naplós pénztárgépek hiányát

Szigorítja az adóhatóság (ANAF) az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatának ellenőrzését.

Szigorítja az adóhatóság (ANAF) az új, elektronikus naplós pénztárgépek használatának ellenőrzését.

Az ANAF közleménye értelmében a februári visszaesés után márciusban is csaknem 40 százalékkal csökkent az elektronikus pénztárgépekre vonatkozó igénylések száma, noha nincs hiány ezekből a piacon. Ezért áprilisban szigorítják annak ellenőrzését, hogy áttértek-e a cégek az új típusú kasszagépek használatára.

Azok a vállalkozások, amelyek május 1-jéig nem szerzik be az elektronikus pénztárgépet, nyolcezer és tízezer lej közötti bírságra, illetve tevékenységük ideiglenes felfüggesztésére számíthatnak. A büntetéstől csak abban az esetben tekintenek el az adóellenőrök, ha a tulajdonosok bizonyítani tudják, hogy megrendelték a kasszagépet, illetve igényelték a beszerelését.

Bár eddig összesen 504.966 elektronikus naplós pénztárgépet regisztráltak az ANAF informatikai rendszerében, eddig mindössze 344.020-at állítottak működésbe az adófizető cégek - mutat rá közleményében az ANAF, amely túl nagynak tartja ezt a különbséget.

A kormány tavaly májusban fogadta el az elektronikus naplójú pénztárgépek bevezetéséről szóló sürgősségi rendeletet. Ennek értelmében a nagy- és közepes vállalkozásoknak szeptember 1-jétől, a kisvállalkozóknak november 1-jétől kellett áttérniük az új kasszagépek használatára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!