ERDON Országos hírek

2018.11.14. 12:12

MCV-jelentés/Kelemen H.: Komolyan kell venni a jelentésbe és a határozatba foglaltakat

Komolyan kell venni az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésbe foglaltakat - jelentette ki szerdán a parlamentben Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Komolyan kell venni az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében kiadott jelentésbe foglaltakat - jelentette ki szerdán a parlamentben Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke.

Az MCV-jelentésben, valamint az Európai Parlamentnek (EP) a romániai jogállamiságra vonatkozó határozatában foglaltak jelentős részét meg lehet, és meg is kell tárgyalni - hangoztatta Kelemen.

A szövetségi elnök szerint az MCV-jelentés nem szigeteli el Romániát, ám az a gond, hogy a mechanizmust 2019- utánra is kiterjeszthetik.

Ezt a mechanizmust elfogadtuk, amikor beléptünk az Európai Unióba, (...) voltak keményebb és kevésbé kemény hangú jelentések, ám megtörténhet, hogy ezt a mechanizmust 2019 utánra is meghosszabbítják, és ez a probléma - állapított a meg Kelemen.

Az RMDSZ elnöke úgy véli, hogy az MCV-jelentésben megfogalmazott bírálatokért nem az egész parlament, hanem csak bizonyos parlamenti képviselők tehetők felelőssé.

Kedden az Európai Parlament elfogadta a romániai jogállamiságról szóló határozatot, amelyben a képviselők mélységes aggodalmuknak adnak hangot az igazságügyi törvények módosításával kapcsolatban, és elítélik a rendfenntartó erők erőszakos és aránytalan fellépését a bukaresti tüntetőkkel szemben . A dokumentum elfogadását 473 képviselő támogatta, 151-en ellene szavaztak, 40 képviselő tartózkodott.

Ugyancsak kedden az igazságügyi reformot nyomon követő Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) keretében ismertetett jelentésében az Európai Bizottság a módosított igazságügyi törvények alkalmazásának azonnali felfüggesztését, majd a jogszabályokba foglaltaknak a Velencei Bizottság és az Európa Tanács korrupcióellenes államcsoportja (GRECO) ajánlásai alapján való felülvizsgálatát javasolta Romániának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!