ERDON Országos hírek

2018.10.15. 14:13

Toader: Elfogadta a kormány az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletet

Elfogadta hétfői ülésén a kormány az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletet - jelentette be a kormányülést követően Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Elfogadta hétfői ülésén a kormány az igazságügyi törvényeket módosító sürgősségi rendeletet - jelentette be a kormányülést követően Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

A tárcavezető hangsúlyozta, a rendelet egyrészt összhangba hozza egymással a nemrég módosított három igazságügyi törvény - a bírák és ügyészek jogállását szabályozó, az igazságszolgáltatás működéséről szóló, valamint a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) megszervezéséről és működéséről szóló jogszabály - bizonyos előírásait, másrészt beépíti ezekbe a Velencei Bizottság néhány ajánlását, illetve a CSM írásban benyújtott igényléseit.

Toader rámutatott, az egyik módosítás értelmében a jelenlegi 8 év helyett legalább 15 év szolgálati idővel rendelkező ügyész pályázhat a legfőbb ügyészi, illetve az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezető és vezetőhelyettesi tisztségeire. Ugyanakkor ezután legalább 10 éves tapasztalatra lesz szükség ahhoz, hogy egy ügyész a DNA-nál vagy a DIICOT-nál tevékenykedhessen - tette hozzá.

A rendelet egy másik előírása értelmében a magas rangú ügyészi tisztségekre jelölt személyek meghallgatását ezután élőben közvetítik majd, illetve a felvételt archiválják, hogy utólag is bárki hozzáférhessen. Az igazságügyi miniszter szerint ezzel az intézkedéssel a Velencei Bizottság azon ajánlásának tesznek eleget, amely a kinevezési folyamat átláthatóságának javítását szorgalmazta.

Toader szerint ugyanakkor 2020-ig halasztják annak a rendelkezésnek a gyakorlatba ültetését, miszerint a fellebbviteli perekben nem két-, hanem háromtagú bírói testületnek kell döntenie. A miniszter szerint a halasztást a CSM kérte, arra hivatkozva, hogy az intézkedés jelen pillanatban nem kivitelezhető, a törvényszékek ugyanis bíróhiánnyal küszködnek.

Egy másik módosítás értelmében ezután az igazságügyi miniszternek is jogában áll fegyelmi eljárást kezdeményezni az ügyészek ellen. A tárcavezető hangsúlyozta, ez a rendelkezés kizárólag az ügyészeket érinti, és a fegyelmi kivizsgálást ez esetben is a CSM folytatja le.

A hétfőn elfogadott jogszabály arról is rendelkezik, hogy 2019 végére halasztják azon törvényi előírás gyakorlatba ültetését, amely lehetővé tenné a legalább húsz év szolgálati idővel rendelkező ügyészeknek és bíráknak, hogy nyugdíjba vonulhassanak. Toader szerint a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét a CSM javaslatára foglalták bele a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvénybe, és az alkotmánybíróság is jóváhagyta azt, a Velencei Bizottság azonban aggodalmának adott hangot ennek lehetséges következményeivel kapcsolatban. Ezért döntött a kormány a rendelkezés gyakorlatba ültetésének halasztása mellett - magyarázta Toader, hozzátéve, hogy 2019. december 31-e után "az ebben illetékesek határoznak majd a továbbiakról ebben a kérdésben".

A legfőbb ügyészség alárendeltségébe tartozó ügyészségekhez kihelyezett ügyészek kapcsán Toader azt mondta, "átvilágítják a rendszert", és minden esetet külön megvizsgálnak annak megállapítására, hogy a ki- és áthelyezések megfelelnek-e a törvényi előírásoknak. Azok, akik eleget tesznek a szolgálati időre vonatkozó követelményeknek, akik ellen nem indult fegyelmi eljárás, akik megfelelő képzettséggel rendelkeznek, maradhatnak annál az ügyészségnél, ahol jelenleg is folytatják tevékenységüket, a többieknek pedig vissza kell térniük oda, ahonnan áthelyezték őket - magyarázta Tudorel Toader.

A miniszter meggyőződését fejezte ki, hogy a sürgősségi rendeletbe foglalt módosítások az állampolgárok érdekeit szolgálják, segíteni fogják az igazságszolgáltatás megvalósulását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!